En Sıcak Konular

Ulusal Cephe hükümeti!

30 Haziran 2010 13:28 tsi
Ulusal Cephe hükümeti! Kim bilir belki yarın, belki 6'sından sonra! iyibilgi Ankara

İsrail’in arkasında kim nasıl durursa dursun, Tel Aviv’deki hükümetin aşırı sağcı ve bir o kadar da “değişime kapalı” olduğu konusunda kimsenin şüphesi yok.

Bölge ülkelerinin tamamı zaten bu fikirde. Fakat ABD de aslında aynı düşüncenin doğruluğuna inanıyor. Yani, bölgesel barışın ayak bağı aslında şu anki koalisyon hükümeti.

Netanyahu’nın liderliğindeki hükümetin en büyük problemi sadece aşırı sağcı oluşu değil. Hükümet ortakları zaman zaman birbirlerinin hilafına girişimlerde de bulunabiliyorlar.

Bizzat Amerika’daki İsrail lobisi yapan önemli kişilerin ifadesi ile, “ahmakça” yapılan “alçak koltuk vakası”ndaki gibi!

Batı ülkelerinde ve kimi Arap ülkelerinde (!), Mavi Marmara sürecinden sonra “Haklısınız ama…” diye başlayan itirazların bir “yarısı” İsrail’e karşı aslında.

Ve diğer yarı da Washington’a bakıyor! Koalisyon hükümetinde ise çatlak olduğu zaten bilinen bir gerçek. Bir başka “elle tutulur” gerçek ise, ortaklıktaki bazı partilerin “yeni bir mimari” arayışı.

Bu yeni iktidar formülü, hem hükümet içi dengeleri hızla onarmalı-açıkçası iktidarsızlığın giderilmesi-hem de dünyanın gözündeki garip İsrail görüntüsünü hızla iyileştirmeli. Bunun tek yolu var.

Son seçimlerden birinci çıkan ama koalisyona yüz vermeren Livni liderliğindeki Kadima’nın ortaklığa dahil edilmesi.

Elle tutulur dememizin sebebi şu. Savunma Bakanı Ehud Barak Kadima’ya daveti bir hafta önce yaptı! Üstelik bu sefer Kadima’dan gelen sinyaller fena değil. Detaylarına girmeyelim ama Kadima’ya çok yakın ve saygın isimlerin devrede olduğu İsrail basınında da yayınlandı.

Böylece ortaya güçlü bir hükümetin çıkacağı kesin. En azından rakamsal olarak. Ama aynı zamanda bu hükümet fazlalalıklarını da atacak demek.

Avigdor Lieberman’a ihtiyaç kalır mı sorusu yersizleşebilir. Bu da ABD’ye veya şöyle diyelim Obama’ya uyumlu bir iktidar demek.

Hatta hatta Ankara’ya da!? Peki ne zaman. Kimi gözlemciler Netanyahu’nun önümüzdeki Temmuz’un 6’sındaki görüşmenin önemine gönderme yaparken, kimileri de “o kadar çabuk yapamazlar, hele şu Kasım bir geçsin” diyor.

Ne denirse densin, İsrail’deki topal hükümet sallanıyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,835 µs