En Sıcak Konular

Kapatma davası açılırsa...

30 Haziran 2010 08:29 tsi
Kapatma davası açılırsa... 'Sürpriz senaryolara hazır olun.'

Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun buluşup PKK sorununu ve belki Kürt sorununu da görüşmeleri artık sürpriz değil.

Erdoğan’ın dün Meclis’te AK Parti grubuna hitabında liderlerle görüşme konusunda CHP ile MHP arasına koyduğu fark dikkatlerden kaçmadı. O saate dek MHP lideri Devlet Bahçeli zaten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ünki dışında bir daveti kabul etmeyeceğini ilan etmişti. Başbakan’ın grubuna karşı üslubunu yumuşatmak istememesi karşısında Kılıçdaroğlu görüşme koşullarını CHP grubunda açıkladı: Toplu görüşmeden yana değildi; Erdoğan’ın orada patron rolünü üstlenmesine karşı önlemdi bu. Erdoğan, CHP grubunun ardından, kendi üslubunun sertliğinden kaynaklanan yanlış anlamayı giderdi. Görüşme, muhtemelen haftaya olacak ve dolayısıyla sürpriz değil.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Erdoğan’ın buluşmaları ardından belki siyasi liderlerle bir toplu görüşme yapması da artık sürpriz niteliğini yitirdi. Çünkü toplumdaki beklenti zaten PKK saldırılarının tırmanışa geçmesiyle ortaya çıkan duruma partizan olmayan, ortak bir akılla yaklaşılması gereği.
Ancak bu yaz siyasi anlamda sürprizlere gebe ve bu sürprizlerin doğrudan seçim atmosferine bağlı gelişeceğini söylemek lazım. Biliyorum, şimdi Başbakan’dan çok Başbakancı olan meslektaşlar yine ‘Seçim yok, hükümet söyledi ya’ bilgiçliğine başvurabilir. Ama o mecburiyet noktasına gelene dek erken seçim olabileceğini söyleyen bir hükümet gördünüz mü? Ekonominin ve siyasetin gereği, son ana kadar erken seçim ihtimalini inkârdan, sonra da hiçbir şey olmamış gibi ‘Mecbur bıraktılar, en büyük hakeme, millete gidiyoruz’ söylemiyle sandığı beklenmedik anda milletin önüne koymaktan geçer.

Bunu neye dayanarak mı söylüyorum? Radikal’in 18 Şubat 2010 tarihli yayımına bakarsanız, üst düzey bir AK Parti yetkilisinin şu sözlerini göreceksiniz: ‘Kapatma davası açılırsa hemen seçime gideriz’.

Son günlerde AK Parti kulislerinden alınabilen hava, yalnızca kapatma davası değil, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa değişikliklerinin bu haliyle referanduma gitmesini önleyici herhangi bir kararında da Erdoğan’ın erken seçime gidebileceği ihtimali...

Şu anda erken seçime gitmenin millete ihanet anlamına geleceğini vaaz eden iktidar söylemi, Mahkeme’nin bu yöndeki kararıyla bir anda ‘Karar millete ihanettir, o halde millete şikâyete gidiyoruz’ ya da ona benzer bir söyleme dönebilir.

AK Parti cephesinde bu yönde yapılan zihni hazırlıklar var. Hem bu hazırlıklar, takvim çalışmalarını, hem de diğer partilerin bu ihtimal çerçevesindeki senaryo çalışmaları başka sürprizler de içeriyor. Bunları önümüzdeki bir iki gün içinde ayrıntılarıyla tartışacağız. Ama ilk anda akla gelmeyen bazı sürpriz senaryolara hazırlıklı olmanızı şimdiden tavsiye ederim.

Murat Yetkin / Radikal



Bu haber 884 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,007 µs