En Sıcak Konular

Bağış: Terörle mücadeleye bütün Avrupa destek vermeli

29 Haziran 2010 18:50 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye ve Romanya arasında öteden gelen yakın bir işbirliğinin sürdüğünü belirterek, 'Bu işbirliğini terörle mücadelede bir kez daha görüyoruz. Terörle mücadelede sadece Romanya'nın değil bütün Avrupa'nın d

Romanya'nın başkenti Bükreş'e dün gelen Bağış, Türk büyükelçiliğinin Romanya Avrupa Enstitüsü ile ortaklaşa düzenlediği 'Avrupa'nın geleceğinde kilit ülke; Türkiye' konulu konferansta bir konuşma yaptı. Romanya'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Türk ve Tatar soydaşların ilgi gösterdiği konferansta Bakan Egemen Bağış, Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin eşitliliğine dikkat çekti. NATO ortaklığından Karadeniz bölgesi stratejilerine, enerji alanında Nabucco projesine varıncaya kadar sahip olunan işbirliğinin daha da geliştirilmesi için tarafların çaba gösterdiğini anlatan Bağış, "İkili ilişkilerimiz o seviyeye ulaşmıştır ki, artık birimizin problemi diğerimiz için de problem olarak değerlendirilmeye başlanmıştır." dedi.

Romanya Başbakanı Emil Boc ile görüşmesinde bu bakış açısını gördüğünü anlatan Bağış, "Dün PKK ile mücadele konusunda Başbakan Boc, yanımızda talimat vererek içişleri müsteşarlarından birini bu işe görevlendirdi." ifadelerini kullandı. Terörün ırk, din, dil ayrımı yapmadan herkesi tehdit ettiğinin altını çizen Bakan Bağış, "Dünya üzerinde her yer güvende olmadıkça hiçbir yer güvende olmaz. Masum insanların canını alan terörün ortadan kaldırılması için sadece Romanya'nın değil bütün Avrupa'nın desteği gerekiyor. Çünkü terör sadece Türkiye'nin değil bütün Avrupa'nın problemidir ve bu sadece karşılıklı destekle kaldırılır." tespitini yaptı.

12 AB büyükelçisinin katıldığı Van'daki cenaze törenine de değinen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Cenazeye katılan büyükelçilerin, büyükelçi eşlerinin ağladıklarına hepimiz şahit olduk. Ülkelerine gönderdikleri kriptolarda Türkiye'nin bu belayla nasıl bir mücadele ortaya koyduğunu, halkın nasıl acı çektiğini daha iyi yansıtacaklarını inanıyorum." dedi.

"AB GLOBAL BİR KÖY OLMAK İSTİYORSA TÜRKİYE'Yİ ALMALI"

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Egemen Bağış, 'Eğer AB global bir köy olmak istiyorsa, Müslüman bir ülke olarak Türkiye'yi üyeliğe kabul etmesi gerekiyor. Çünkü ancak bu şekilde diğer ülkelere de fırsat verildiğini gösterebilir." dedi. Türkiye'nin zaten Avrupa Birliği dışında Avrupa'daki bütün organizasyonların içinde olduğuna dikkat çeken Bakan Bağış, "Türkiye dünya barışı için çalışıyor. AB'nin istikrarı için önemli bir rol oynuyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'de son zamanlarda büyük değişiklikler kaydedildiğine de vurgu yapan Başmüzakereci Egemen Bağış, sözlerini "Türkiye'nin durumu mükemmel demiyorum. Ancak şeffaf bir ülke olma yolundayız. İstanbul, örneğin farklı ideolojilere, inançlara, kültürlere sahip olan insanların barış içinde yaşamasının bir örneğidir." şeklinde tamamladı.

LEONARD ORBAN: AB BÜYÜK DÜŞÜNÜYORSA TÜRKİYE'Yİ ALMALI

Romanya'nın eski AB Başmüzakerecisi ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Leonard Orban da Türkiye'nin AB'ye üye olması gerektiğine gönülden inandığını söyledi. Orban, "AB'nin de bu üyeliğe ihtiyacı var. Dünya çapında bir değerin olmasını istiyorsan büyük olman gerekiyor ve AB Türkiye'nin entegrasyonu ile çok daha büyüyecektir. Bugün Türkiye'nin AB'ye girmesinde birçok dezavantajın olduğunu iddia edenler, yılların geçmesiyle bunların avantaja dönüşeceklerini göreceklerdir." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Kıbrıs sorununa da çözüm bulması gerektiğini kaydeden Orban, Yunanistan'la varılacak olan uzlaşmanın Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olanların elini zayıflatacağını ifade etti.

"SARKOZY'NİN FİKRİNİ FRANSIZ HALKI DEĞİŞTİRECEK"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, konuşmanın ardından dinleyicilerin sorularını cevapladı. Türkiye'nin önyargılara karşı izlediği stratejinin sorulması üzerine Bağış, Fransa'da yapılan bir çalışmayı örnek gösterdi. Türkiye'nin AB üyeliğine karşıtlığının yüksek olduğu Fransa'da insanlara bilgilendirme broşürleri dağıtıldığını anlatan Bağış, "Çok olumlu tepkiler aldık. Vatandaşların fikirleri değiştikten sonra, onların baskısıyla Cumhurbaşkanı (Nicolas) Sarkozy'nin de Türkiye'ye karşı tavrını değiştireceğinden eminim." ifadelerini kullandı.

Başka bir soru üzerine Kürt kökenli vatandaşlara sağlanan sosyal hak ve imkanları anlatan Egemen Bağış, "Bir zamanlar Kürt vatandaşlarımıza gerektiği gibi saygı gösterilmedi, fakat durum artık değişti. Vatandaşlarımız arasında ayrımcılık yapmadan, ferde saygı seviyesini yükseltmek için elimizden geleni yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türk asıllı tarihçi Mustafa Mehmet'in Romence tercümesini kendisi yaparak sorduğu, "Türkiye AB'ye hangi tavizleri vererek üye olacak?" şeklindeki soruya ise Bakan Egemen Bağış, din farklılığını tartışma konusu yapmadan insan hakları ve ekonomik refah konularında Türkiye'nin AB standartlarına çıkarılacağını belirterek, "Rahat olun, endişe etmeyin." dedi.



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,279 µs