En Sıcak Konular

Yunan fabrikasını Ziraat Bankası kurtaracak

29 Haziran 2010 17:06 tsi
Yunanistan Merkez Bankası, T.C. Ziraat Bankası'nın Batı Trakya'nın İskeçe kentinde 3'üncü şubesini açmasına izin verdi. İskeçe Ziraat Bankası'na verilen izin, Cuma günü Resmi Gazete'de yayınlandı. 2009 yılında açtığı 2 şubeyle Yunanistan'ın güvenini

Yurt dışı şube ağını genişletmeye devam eden Ziraat Bankası, Yunanistan'da 3'üncü şubesini Batı Trakya Müslüman Türklerinin yoğun yaşadığı İskeçe'de hizmete açacak. Ziraat Bankası, İskeçe'de şube açmak istediğine dair başvuruyu geçen Mart ayında yapmıştı. Yapılan incelemenin ardından, başvuruya olumlu cevap verildi. Yunan makamların yaptığı değerlendirmede, aynı kuruluşun daha önce Atina ve Gümülcine'de açtığı şubelerinde gerekli bütün şartları yerine getirdiğine dikkat çekildi.

Bu arada Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, birkaç Yunan adasında şube açmak için de araştırma yaptıklarını söylemişti. Çağlar, krizdeki Yunan bankalarının satın alınmasıyla yakından ilgilendiklerini açıklamıştı. T.C. Ziraat Bankası'nın 20 civarında ülkede çok sayıda şubesi bulunuyor.

ZİRAAT KREDİSİ, FABRİKAYI KAPANMAKTAN KURTARACAK

Yunanistan'da etkili olan ekonomik kriz, ülke bankalarını da etkiledi. Yunan bankalarından kredi almakta büyük güçlük çeken Yunan i şadamları, gözünü Yunanistan'da şubeleri bulunan Türkiye Ziraat Bankasına dikti. Yunanistan'ın İskeçe kentinde bulunan ülkenin en büyük sigara fabrikalarından SEKAP, T.C. Ziraat Baknası'ndan kredi almak için bankanın Batı Trakya şubesine başvurdu. SEKAP'ın yüzde 8 hissesini elinde bulunduran işçilerin temsilcisi Kostas Gavriilidis, ekonomik sorunlar sebebiyle fabrikanın kapanmaması ve hisse arttırımına gidebilmek için Ziraat Bankası'na başvurdu. Fabrikanın da en büyük hissedarı olan Yunan Ziraat Bankası'ndan gerekli krediyi almayı başaramayan Gavriilidis, Yunan bankanın bırakın krediyi, kendilerine randevu dahi vermemesinden yakındı.

Kostas Gavriilidis, Türk bankasından çok makul koşullarda kredi alacaklarını söyledi. İskeçe gazetelerinden Embros'a konuşan Gavriilidis, Ziraat Bankası'yla bu hafta görüşeceklerini belirtti. Ziraat Bankası'nın yüzde 3,5 faiz oranı gibi çok makul koşullarda kendilerine bir teklif sunduğunu anlatan Gavriilidis, arkalarında işçilerin bulunduğunu ve fabrikanın kapanmaktan kurtarılacağını vurguladı. Yunan Ziraat Bankası'nı eleştiren Gavriilidis, "Bize kredi vermeyi bırakın randevu bile verilmedi. 3'üncü en büyük hissedar olmamıza rağmen, 'işçilerle konuşmuyoruz' denildi." şeklinde tepki gösterdi.

3'ÜNCÜ ŞUBEYE İZİN VEREN PASOK, İLK ŞUBEYE HAYIR DEMİŞTİ

Ziraat Bankası'nın Yunanistan'a şube açma girişimi sorunlu bir süreçten geçmişti. 1 buçuk yıl süren bürokratik, siyasi ve medya engelinden sonra Ziraat, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Gümülcine ve Atina'da şube açmak için 9 Temmuz 2007'de onay almıştı. Yetkililer, Ziraat Bankası'na toplam 4 şube açma izni vermişti.

Ziraat Bankası'nın Gümülcine şubesinin Şubat 2009 tarihinde açılışından sonraki ilk dört ayda, Batı Trakya'dan bin 700 kişi parasını yatırırken, toplam mevduat tutarı 10 milyon Euro'yu aşmıştı.

Ziraat Bankası, Başbakan Kostas Karamanlis liderliğindeki Yeni Demokrasi hükümeti döneminde açılış izni almıştı. O dönem anamuhalefet partisi olan şimdiki PASOK hükümeti, Ziraat Bankası'nın Yunanistan'da şube açmasına karşı mücadele vermişti. PASOK'tan 33 milletvekilinin 31 Mayıs 2007 tarihinde parlamentoya verdikleri soru önergesinde, "Ziraat Bankası, Trakya'daki Müslüman çiftçileri ekonomik ve dolayısıyla siyasi denetim altına alabilmek amacıyla şube açmak istiyor." yaygarası koparmıştı.

(CİHAN)



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,475 µs