En Sıcak Konular

İstanbul, meyve ve sebzeyi Antalya'dan 2 kat daha pahalıya tüketiyor

29 Haziran 2010 17:05 tsi
Antalya'da üretilen sebze ve meyve İstanbullunun mutfağına girene kadar yüzde 100'lük fiyat artışı oluyor.

Antalya Hali'ndeki komisyonculara göre İstanbul ve Antalya Hali arasındaki fiyat farkı masraflardan ve kârdan kaynaklanıyor.

Hal İşletme Müdürü olarak çalışan Ali Kaya, Antalya'da 70 kuruş olan domatesin İstanbul'da vatandaşın mutfağına girene kadar bin 500 TL'ye yükseldiğini söyledi. Aradaki yüzde 100'lük fiyat farkının işçilik, komisyon ve kâr payından kaynaklandığını belirten Kaya, "Buradan giden ürünlere aracılar ve satıcılar, nakliye, işçilik ve satış komisyonu koyarlar. Yani burada domates 70 kuruş ise İstanbul'a gidene kadar 20 kuruş işçilik farkı oluyor. Komisyoncu da kâr farkı alıyor. Böylece fiyat bin 100 lira oluyor. Pazarcı da kâr koyuyor sonuç olarak vatandaşın cebine 1500 liraya giriyor. Burada yüzde 100'lük bir artış oluyor." şeklinde konuştu.

Bir diğer işletme müdürü Emin Tunç da, aradaki fiyat farkının, masraflardan kaynaklandığını kaydetti. Tunç, fiyat farkının sebebi olarak, nakliye, işçilik, hamaliye, pazarcının karı gibi nedenlerden dolayı oluştuğunu ifade etti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Hal Şube Başkanı Rıza Uysal ise fiyat farkının nakliye ve diğer maliyetlerden dolayı olduğunu belirtti. Antalya'dan bir komisyoncu ürünü İstanbul'da satarken kendisinin de kâr aldığını söyleyen Uysal, iki hal arasında yüzde 50'lik bir fark oluştuğunu ifade etti.

Ürünlere halden sonra vatandaşa ulaşana kadar pazarcı esnafının da kâr koyduğunu belirten Uysal, "Burada 30 kuruş olan bir ürün İstanbul'a gidince pazarda bir lirayı aşmış oluyor. Vatandaşa ucuz sebze ve meyve yedirmenin yollarını devlet bulmalıdır. Zamanla bunu göreceğiz, ucuz mu olacak pahalı mı? olacak." dedi. Uysal, çözüm olarak da Ankara ve İstanbul gibi illerde tarımsal üretici birliklerinin kurulması gerektiğini belirtti.

(CİHAN)



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,518 µs