En Sıcak Konular

Rusya'dan ABD'ye sert eleştiri: 'Soğuk savaş zihniyeti'

29 Haziran 2010 16:36 tsi
Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’de 10 kişinin Rusya hesabına ajanlık yaptığı gerekçesiyle tutuklanmasının "Soğuk Savaş" dönemi zihniyetine dönüş olduğunu savundu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin bu hareketinin "temelsiz" ve "yakışıksız" olduğu belirtilerek, bu hareketin ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya ile ilişkileri "sıfırlayarak yeniden başlatma" yönünde harekete geçmesinin ardından meydana gelmesinden üzüntü duyulduğu dile getirildi.

Bu arada, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı ve eski Rusya Genel Savcı Yardımcısı Vladimir Koleşnikov da İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, Rusya’nın ABD’nin bu hareketine karşı uygun bir karşılık vereceğini söyledi.

Koleşnikov, bu gözaltıların Obama’nın Rusya ile ilişkileri sıfırdan başlatma politikasını etkileyip etkilemeyeceğini bilmediğini belirterek, "Rusya buna kısasa kısas temelinde bir karşılık verdiğinde, Obama bunun uygun bir ön değerlendirmesini yapacaktır" diye konuştu.

Bu durumun "şans eseri olmadığını" ve bu olayda sadece siyasi boyut gördüğünü ifade eden Koleşnikov, "Amerika’da soğuk savaş dönemi anıları ve çifte standartlarla yaşayan çok sayıda insan var. İki genç adamın başkanlığa gelmesi ilişkilerin her alanda yapıcı şekilde gelişmesine yol açtı. Ancak bu durumdan memnun olmayan çevreler de var ve bunun sonucunda da bugünkü olay meydana geldi" dedi.

Amerikan gizli servislerinin Rusya’da çok aktif şekilde faaliyet gösterdiğini savunan Koleşnikov, "Amerikan gizli servislerinin ajanlarının Rusya topraklarında faal oldukları pek sır değil. Eskiden bu tip ajanları açığa çıkardığımızda bu kişileri gizli bir şekilde istenmeyen kişi olarak ilan edip Rusya’dan uzaklaştırıyorduk. Ama şu anda suçlu prosedürü önlemlerini çok aktif bir şekilde kullanmamız gerektiğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

Rusya dış istihbarat servisi Basın Bölümü Başkanı Sergey İvanov ise, İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, bu konuda şu anda bir yorumda bulunmak istemediklerini söylemekle yetindi.



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,985 µs