En Sıcak Konular

Filistin’den çkış?

29 Haziran 2010 15:55 tsi
Filistin’den çkış? Yıllardır on binlerce İsrailli İsrail’den göç ediyor, göç başvurusunda bulunuyor. Veya İsrail’de kalıyor ama çifte vatandaşlık için başvuruyor.

Beyaz Saray’ın emektar gazetecisi Helen Thomas’a geçen günlerde İsrail’le alakalı bir değerlendirmesinin olup olmadığı sorulduğunda “Onlara Filistin’den cehennem olup çıkmalarını söyleyin” diye vurucu bir cevap verdi. Bu sözü için özür diledi ama ona karşı yürütülen kampanya yükselirken o da Beyaz Saray’daki muhabirliğinden emekliye ayrılmayı seçti.

Sözlerindeki kızgınlığı bir kenara bırakırsak, Helen Thomas’ın ifadesi ciddi bir şekilde üzerinde düşünülmeyi hak ediyor mu?

Yıllar boyunca on binlerce İsrailli İsrail’den göç ediyor, göç başvurusunda bulunuyor. Veya İsrail’de kalıyor ama çifte vatandaşlık için başvuruyor. Arnaud de Borchgrave’e göre yarım milyon İsrailli çifte vatandaşlığa sahip.

İsrail lobisinin Helen Thomas’ın İsraillilere Polonya veya Almanya’ya geri gitmelerini önermesine çok kızmasına rağmen, birçok İsrailli tamda böyle yaptı. The Seventh Million kitabında Tom Segev’in yazdığına göre binlerce İsrailli “Alman pasaportuna başvurdu ve aldı.” Jewis Virtual Library’e göre 2006’da Almanya’da yaşayan 118.000 Yahudi vardı ve 49.700 Macaristan’da, 3,200’de Polonya’da.

Bazı Siyonistlerin can sıkıcı bulabileceği şekilde Yahudiler, Nazilerin eliyle yok edilmeyle yüzleştikleri ülkelerden uzak durmadılar. Bu, bu ülkelerin şimdi Yahudiler için İsrail’den daha güvenli oldukları anlamına mı geliyor?

En azından rapor bunun böyle olduğuna işaret ediyor. Jewis Virtual Library’e göre 22,682 İsrailli İsrail’in savaşlarında ya da terör saldırıları sonucunda öldü.

Aynı dönemde (1948’den beri) Avrupa’da kaç Yahudi anti-seminist saldırılar sonucunda öldü?

İsrail’den Yahudilerin göç etmesini, İsrail-Filistin sorunu için tercih ettiğim bir çözüm olarak önermiyorum. Ama şimdi İsrail diasporada ki hemen hemen her Yahudi nüfusunun içine, İsrail’e göç noktasında, ekonomik çıkarlarla sızdı. Gelecekte bu gelişmeyi görme olasılığımız yüksek.

Siyonist projenin sonu bu şekilde mi olacak?

Bu bir olasılık. Eğer İsrail, Batı Şeria’da ‘apartheid’ (Irk ayrımı) sistemini sürdürme, Gazze’yi kuşatma altında tutma, halı bombardımanını (carpet bomb) savunmasız Arap nüfusun üzerine yağdırma şeklindeki mevcut politikalarını sürdürmekte ısrar ederse, nüfusunun liberal olan bölümünü göçmen olarak kaybetmeye devam edecek.

Eğer bu olursa, İsrail daralan bir Yahudi nüfusuyla hünerinin çoğunu kaybedecek ve çoğunluğu sağcı bağnaz Yahudilerden oluşan kızgın, endişeli ve 200 nükleer başlığı Ortadoğu’daki hedeflere ve belki de daha da ötesine ateşlemek üzere elleri tetikte bekleyen bir yapıyla yüzleşecek.

1897’den başlayarak, artan bir Yahudi nüfusu, Filistin’de bir Yahudi yerleşim devleti kurmak için örgütlendi.

Şimdi bu proje, başarısından dolayı, kendi kendine, Yahudi diasporasına, Ortadoğu’ya ve dünyaya yönelik olarak bir tehdit haline geldi. Umulur ki giderek artan sayıda bir Yahudi organize olarak Filistinlilerle ve dünyayla işbirliği içinde çalışarak Siyonist projeyi durdurup, onun bütün kurbanlarının durumunu iyileştirecek bir toplumla onu ikame ederler.

60 yıldan daha fazla oluyor ki, Yahudi kadro dünyadan, Nazilerin kurbanı olan Yahudilere karşı adaletin sağlanmasını şiddetle talep ediyor. Adalet ve dürüstlük onların kendi kurbanlarına karşıda aynı şekilde davranmalarını gerektirir.

*M. Shahid Alam (Şahid Alem) Northeastern Üniversitesinde ekonomi profesörüdür. Birçok kitabı olan Alam’ın geçtiğimiz aylarda (Israeli Exceptionalism: The Destabilizing Logic of Zionism- İsrail İstisnacılığı: Siyonizm Mantığının İstikrarsızlaştırması) isimli kitabı yayımlandı.

Bu makale Turgut Alpboyraz tarafından timeturk.com için tercüme edilmiştir.



Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,821 µs