En Sıcak Konular

''Kırgızistan'daki gelişmeler endişe verici''

29 Haziran 2010 15:53 tsi
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan'da yaşanan gelişmelerin bölge barışını da tehdit ettiğini söyledi.

Başkent Astana'da bugün düzenlenen Avrupa İşbirliği ve Güvenlik Teşkilatı(AGİT )Yüksek Düzeyli Hoşgörü ve Ayrım Gözetmeme Konferansı'na katılan Kazak lider, bölgesel barışa dikkat çekti.

Nazarbayev, barış ve hoşgörünün vatanı haline gelen Kazakistan'da 140'dan fazla milletin hoşgörü içerisinde yaşadığını söyledi. Hoşgörünün Kazakistan'da özellikle dini inançlar konusunda dünyaya örnek olabilecek bir seviyede olduğunun altını çizdi. Nazarbayev, "Son on yılda dünyada yaşanan olaylar, toplumların içerisindeki diyalog eksikliklerini gösteriyor"dedi. Kırgızistan'da yaşanan olayların bölge barışını da tehdit ettiğini belirten Nazarbayev, AGİT'e üye devletlerin bölgede yaşanan sorunun bilinenden daha da büyük boyutlarda olduğuna inandıklarını söyledi. Nazarbayev, "Bu bölgedeki çatışma, uyuşturucu kaçakçılığını ve silah tüccarlarının elini güçlendirir" ifadesini kullandı.

Medyanın yanı sıra toplumdaki farklı gruplar arasında karşılıklı anlayışı güçlendirmenin önemli olduğunu vurgulayan Kazak lider Nazarbayev, Avrupa devletlerinin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra gelişmesinde hoşgörü, sabır ve başka kültürlere verilen değerin etkili olduğunu vurguladı.

Bu arada BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio da konuşmasında dinler arasında yaşanan ayrımcılıkların hiçbir kimseye fayda sağlamayacağını söyledi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi(AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, AGİT dönem başkanlığını başarıyla sürdüren Kazakistan devletini tebrik etti. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'i bölge barışına olan katkılarından dolayı tebrik eden Çavuşoğlu, toplumlarda bilinçli ve bilinçsiz olarak İslam ve başka dinler üzerinde oluşturulan korkuların, kültürler ve medeniyetler arasındaki köprüleri yıktığını dile getirdi. Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistan'da yaşanan olaylarda yüzbinlerce insanın mağdur olduğunu hatırlatarak Nazarbayev'in çabaları sayesinde Kırgızistan'da iç savaşın önlendiğini vurguladı.

Barış ve Birlik Sarayı'nda (Pyramid) iki gün sürecek konferansa uluslarası sivil toplum örgüt temsilcileri ve 56 ülkeden gelen delegeler katılıyor. Konferansa Türkiye'den Devlet Bakanı Mehmet Aydın katılıyor.

Cihan

 



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,015 µs