iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Herşey bir tuşa bakar

29 Haziran 2010 14:11 tsi
Herşey bir tuşa bakar Dijital Pearl Harbor yakında mı? iyibilgi özel

Amerikan Meclisi Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Senatör Joe Lieberman'ın meclise sunduğu 'İnterneti Kapatma' tasarısı, son günlerde ABD'nin gündemini giderek daha fazla işgal etmeye başladı. Bu tasarıya göre Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, kongre kararıyla internet üzerinde de üstün yetkilere sahip olacak. İşin özü, Obama, olağanüstü tehdit durumlarında, ülkesindeki interneti "tek bir tuşla kapatabilecek." (Bkz: Obama'ya akıl almaz yetki )

İnternetin tek tuşu olur mu diyebilirsiniz. Zaten internetin ortaya çıkış sebebi, herhangi bir askeri saldırıda, dağınık halde bulunan veri merkezlerinin  işleyişini devam ettirebilmesi mantığı üzerine dayalıdır. Oysa bu prensip, söz konusu "devlet güvenliği" olunca, rafa kaldırılabiliyor.

Sibergüvenlik Yasası olarak bilinen bu yasa tasarısı, Lieberman'a özgü değil. İlk olarak 2009 senesinde, Senatör Jay Rockefeller tarafından sunulmuştu. Bu yasanın 18. bölümü Başkana verilmesi düşünülen yetkiyi şöyle tanımlamıştı:

"Başkan, Sibergüvenlik acil durumu ilan edebilir, tehdit altındaki Federal Hükümet ya da Birleşik Devletler bilişim altyapı sistemi ya da ağındaki internet trafiğini sınırlandırabilir ya da kapatabilir."

İşte bu yasa tasarısında bahsedilen Federal Hükümet ya da Birleşik Devletler bilişim altyapısı, acil durumlarda herhangi bir tehdite karşı tek bir merkezden kapatılabilecek. CIA Başkanı Panetta'nın konu hakkındaki uyarısı şöyleydi: (Bkz: CIA olmaz dediyse...

Siber alanda yapılacak koordineli ve ciddi bir saldırı, federal ve eyalet yönetimlerinin bilişim omurgasını ciddi şekilde zedeleyerek, ülkenin felç olmasına yol açabilir.

İşte "İnterneti Kapatma" tuşunun altında, "dijital bir Pearl Harbor", bir "Siber Katrina" korkusu yatıyor, Evgeny Morozov adlı araştırmacıya göre. Oysa yönetimin bu kadar üzerinde durduğu siber saldırı aslında gerçek olmayabilir. Morozov'a göre, yukarıda bahsi geçen hükümet bilişim sistemleri, internete sanıldığı kadar iliştirilmiş değil. "Sokaktaki adamın internetinden" ayrı, kendine has bir omurgası var. Nasıl Neo-con Bush yönetimi, terörist saldırı korkusunu yayıp, kişisel özgürlükleri "Vatanseverlik Yasası" altında kısıtladıysa, en son CIA Başkanı Panetta'nın ağzından çıkan "bizi felç edebilirler" tehdidi de sanal alemdeki kişisel özgürlükleri kısıtlama adına kullanılabilir.

Ki hafife alınamayacak bu düşüncenin doğru olabileceği yönünde, çok önemli emareler var. Financial Times gazetesinin haberine göre, Obama yönetiminde yeni bir "Sibe Vatanseverlik Yasası" hazırlığı var.

Başkan Obama'nın Sibergüvenlik Koordinatörü Howard Schmidt'ın Milli Güvenlik Konseyi'nin yardımıyla hazırladığı stratejiye dikkat çekmiş, İngiliz gazetesi.

Bu stratejiye göre yeni bir kimlik yönetim mekanizmasının en kısa zamanda devreye sokulması düşünülüyor. İlk başta online alışveriş ya da bankacılık sistemlerinde kullanılması düşünülen bu mekanizmaya göre, tek tip bir kimlik doğrulama protokolü ile kişilerin internet ortamında hareketleri "güvenlik altına" alınacak. (Ve kontrol edilecek) Bunun için şimdiden çeşitli fikirler sunulmuş bile. Bir plana göre hükümet kimlik kartına benzer "internet cüzdanları" dağıtacak. Bir başka plana göre de cep telefonu üzerinden bir sistem kurgulanacak.

Bu doğrulama sistemi için standartların oluşturulmasında Federal hükümet başrolü oynayacak. İşin içine devletin girecek olması, bağımsızlığına düşkün liberter düşüncedeki ABD'lileri şimdiden  kara kara düşündürtmeye başladı bile. Konunun tartışıldığı bir forumda yazan şu fikir, oldukça manidar:

"Önce özel sektör eliyle teknoloji bağımlısı yaptılar.

Şimdi de devlet eliyle kontrol altına almak istiyorlar."

Tek tuşla kapanan internet...İnternet nüfuz cüzdanları...Belli ki birileri Siber alemin "özgürlüğüne" daha fazla tahammül edemiyor.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,309 µs