En Sıcak Konular

Bu öneri Almancıların canını sıkacak

29 Haziran 2010 12:51 tsi
Alman CDU Berlin İçişleri Politika Sözcüsü Peter Trapp'ın göçmenlerin zeka testine tabi tutulmasını yolundaki talebi tartışılıyor. Trapp’ın "ayrımcı" davrandığını söyleyen muhalefet politikacıları akıl testi isteyen Trapp’ın "Aklından zoru

"Göçmenlerin zekâ testine tabi tutulmasını savunuyorum. Bu konuyu tabulaştırmamamız gerekir." Bu parlak fikrin sahibi, Almanya Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Berlin eyalet teşkilatından İçişleri Politika Sözcüsü Peter Trapp. Trapp'ın bulvar gazetesi Bild'e verdiği bu kısa demeç, Almanya'da tartışma yarattı.

ÖNERİ APTALCA

Almanya Hükümet Sözcüsü Yardımcısı Christoph Steegmans, dün Berlin'de bir açıklama yaparak, "Göçmenlerin aptal olduğunu var saymak, ayrımcılıktır. Önerinin kendisi içinde pek akıl barındırmıyor" dedi.

Alman Focus dergisinin haberine göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı ve Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit ise Trapp'a şu yanıtı verdi: "Toplumumuzdaki insanların değerini, şüpheli zekâ testleri ile ölçmek isteyen anlayış ayrımcı ve aşağılayıcıdır"

Alman Sol Parti (Die Linke) üyesi Ali Al Dailami Trapp'ın önerisinin "Aptalca" olduğunu söyledi. Dailami bu öneriyle Birlik Partisi siyasetçilerinin, göçmek politikaları konusunda ne kadar  "akıldan uzak" olduklarını ortaya koyduklarını savundu.

Partli arkadaşları ise Trapp'a sahip çıktı. CDU Berlin Eyalet Meclisi ve parti Yönetim Kurulu üyesi Türk kökenli Almanya Vatandaşı Emine Demirbüken-Wegner, Trapp'ın bu açıklamayı neden yaptığını anlamadığını söyledi. Demirbüken-Wegner "CDU Berlin eyalet teşkilatının böyle bir talebi olmadığını" açıkladı.

Alman Sosyal Birlik Partisi (CSU) Avrupa Grubu Başkanı Markus Ferber da Trapp'a destek çıkan isimlerden biri. Kanada'da da "göçmenlere bu tür zekâ testleri uygulandığını" savunan Ferber, "Kanada bu konuda daha da ileride; göçmen çocukların zekâ testinde göçmen olmayan çocuklardan daha yüksek puan alması şartı aranıyor. Aile birleşimi gibi insanı sebepler daha fazla göç nedeni sayılamaz"  diye konuştu.

MEDYA ÖNERİYLE ALAY ETTİ

Trapp'ın "önerisi" Almanya basınında da yer buldu. Frankfurter Rundschau gazetesinde "Buna yaz tiyatrosu denir" ifadesiyle başlayan yazıdaki yorum şöyle:

"Bazı politikacılar yaz sezonunda oluşan haber boşluğunu bunun gibi gerçekleşmeyecek önerilerle doldurmaya çalışıyorlar."

Trapp'ın sözlerine yer verilen Der Spiegel dergisinin haberinde ise Almanya'daki göçmen sayısının son yıllarda düştüğü belirtildi. Haberde 2009 yılında 721 göçmenin Almanya'ya geldiği, buna karşılık 734 bin göçmenin ülkeden ayrıldığı bilgisine yer verildi.



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,505 µs