En Sıcak Konular

SWIFT anlaşması imzalandı

29 Haziran 2010 11:54 tsi
AB ve ABD, Avrupalı banka müşterilerine ait verilerin terörle mücadele kapsamında Amerikan birimlerine iletilmesini kapsayan SWIFT antlaşmasını imzaladı. Antlaşmanın ağustostan itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Deutche Welle’nin haberine göre antlaşma kararının yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu'nda da onaylanması gerekiyor. 7 Temmuz'da yapılacak oylamada kararın çoğunluğun desteğini alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Avrupalı parlamenterler antlaşmaya şubat ayında, veri güvenliği standartlarını yerine getirmediği için karşı çıktığı hatırlatıldı.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere, mevcut antlaşmanın şubat ayında önerilenden farklı olduğunu ve veri güvenliği konusunda yapılan iyileşmelerin olumlu olduğunu vurguladı. Federal İçişleri Bakanı, bu sayede ABD yetkilerine aktarılacak verilerin mümkün olduğunca “sınırlı” tutulacağını bildirdi.

Federal Almanya Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da antlaşmada yapılan düzeltmelerin memnun edici olduğu vurgulandı. Bakanlık, SWIFT aracılığıyla ABD'ye iletilecek gizli verilerin yapılan düzenlemelerle otomatiğe bağlanmamış olduğuna dikkat çekti.

SWIFT antlaşması aralık ayında Federal İçişleri Bakanı de Maiziere ve Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger arasında anlaşmazlığa neden olmuştu. Adalet Bakanı, söz konusu antlaşmaya kesinlikle itiraz etmiş ancak şubat ayında yapılan AB Bakanlar Konseyi'ndeki oylamada İçişleri Bakanı çekimser kalmıştı.

SWIFT Antlaşması ABD'li gizli istihbarat yetkililerine, Avrupalı banka müşterilerine ait, isim, adres, AB dışına gönderilen havalelerin detaylarının aktarılabilmesini öngörüyor. Belçika merkezli SWIFT firması, Avrupa bankalarının havale işlemlerini Avrupa'daki bilgi işlem merkezleri üzerinden yapıyor. Bu yüzden ABD'li yetkililer verilere erişebilmek için AB'nin iznine ihtiyaç duyuyor. ABD Avrupalı banka müşterilerine ait bilgileri terörle mücadele kapsamında kullanmak istiyor.



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,509 µs