En Sıcak Konular

Askerin 'yanlışlığına' bakanlık soruşturması

29 Haziran 2010 11:36 tsi
Askerin 'yanlışlığına' bakanlık soruşturması Hatay'ın Hassa İlçesi'nde askerlerin köylüleri terörist sanarak ateş etmesi sonucu 2 kişinin öldüğü, 1 kişinin de yaralandığı olayla ilgili İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı.

Bakanlık tarafından bu konuyu araştırmak üzere 2 müfettiş görevlendirdi. Ölen 2 kişinin cenazesi ise otopsi yapılmak üzere Adana'ya getirildi.

İlçeye bağlı Dedemli Köyü'ne bağlı Çardak Yaylası Şekerim Deresi mevkiinde, 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan kekik toplamaya çıkan 4 köylüyü askerlerin terörist sanıp ateş etmesiyle ilgili olaya İçişleri Bakanlığı el koydu. İçişleri Bakanlığı, 2 kişinin ölümüne 1 kişinin de yaralanmasına neden olan hatayla ilgili soruşturma yapmak üzere 2 müfettiş görevlendirdi. Bu müfettişler, Hassa'ya gelerek olayla ilgili soruşturma başlattı.

Öte yandan, terörist sanılarak öldürülen 62 yaşındaki Mustafa Fil ile 61 yaşındaki Ali Dalmış'ın cenazeleri, otopsi için bu sabah Adana Adli Tıp Kurumu'na getirildi. Hassa'da cenaze aracı bulunmaması nedeniyle Cumhuriyet Savcılığı'nın tahsis ettiği özel bir minibüsle getirilen 2 cenaze, cenaze torbası içinde minibüsün koridorunda üst üste konularak taşındı.

Cenazeleri getirenler arasında bulunan yaralanan ölen Mustafa Fil'in de akrabası olan 72 yaşındaki Mehmet Sak'ın oğlu 50 yaşındaki Hasan Sak, ilgisizlikten yakınarak, "Ölen terörist olsa ilgi gösterirler. Vatandaşı vurmuşlar bir ilgi alaka yok. Şehir içinde Adli Tıp'ı bulmak için çok dolaştık. Sora sora ararken bir polis otosuna rastladık, onun yardımıyla bulabildik. Babam ve akrabalarımız, sabah kahvaltısı için kekik toplamaya gidiyorlar. Olay o zaman oluyor. Askerlerin hepsinde gece görüş dürbünleri ve teçhizatları var. Üstelik gündüz oluyor, terörist sanıyorlar. Böyle şey olur mu? Biz hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Olay yeri incelemesi yapılırken ben oradaydım. 16 metreden ateş ettikleri belirlendi. Bu kadar kısa mesafeden nasıl tanıyamıyorlar. Onlar yaşlı insanlardı. Ayırt edemiyorlar mı? Arabalarını yola bırakıp gitmişler. Askerler arabaları da mı görmedi, sesi de duymadılar mı?" dedi.

'65 YAŞINDA TERÖRİST OLUR MU?'

Ölenlerden Mehmet Fil'in özel güvenlik görevlisi olan oğlu 27 yaşındaki Murat Fil de, olayla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, şunları söyledi: "65-70 yaşındaki insanların terörist sanılarak öldürülmelerini nasıl açıklayacaklar bilmiyorum. 20 metre mesafeden terörist ve sivili ayırt edemeyen askere silah veren zihniyeti düşünüyorum.

Oradaki insanlar 65 yaşın üzerinde. Hangi dağda görmüşler 65 yaş üzerindeki terörist? Havanın sisli olduğu yönünde söylenti vardı. Ama oradaki insanlara sorun, 'sis gördüm' demeyeceklerdir. Benim de çocukluğum orada geçti. Ormanlık bir yer. Madem ki öyle bir şey, sivillerin gidişine neden izin veriliyor? Bize de herhangi bir uyarı yapılmadı, o bölgeye çıkılmaması yönünde. İnsanlar yine oralara çıkıyor. Ormanlık alan orası ama, sivil ve teröristin ayırt edilemeyeceği bir yer değil.

Suç duyurusunda bulunacağız, takipçisi olacağız. Bu olayın peşini bırakmayacağız. Hakkari Şemdinli'de gece yarısı terörist görmüşler, görüntü almışlar, ama, sivil sanmışlar. Köylü sanmışlar, karışmamışlar. Sonra 11 asker şehit verdik. Hassa'da da sivili terörist sanmış beyefendiler. Bu bir hata değil bence. Bize 'terörist sandık' diyemezler. Ben hata olduğuna inanmıyorum. Babamlar daha önce de oralara kekik toplamaya giderdi. Topladıkları kekiklerden hala evimizde var. Babamın çocukluğu da orada geçti, yeni bir şey değil bunlar." VALİ; DUR İHTARINA UYMAMIŞLAR Öte yandan, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, köylülerin askerlerin 'Dur' ihtarına uymayarak kaçmaya çalışmaları nedeniyle terörist sanıldığını belirterek, "Bölge dağlık ve hassas bir bölge. Bu nedenle jandarma ekipleri orada konuşlanmıştı. Bu olaydan üzgünüz. İçişleri Bakanlığı'nca ve adli merciler tarafından olayla ilgili gereken soruşturma yapılıyor. Üzgünüz. Dileğimiz bu olayların bir daha yaşanmaması" dedi.



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,441 µs