En Sıcak Konular

ABD halkı, o kararda Obama'yı destekliyor

29 Haziran 2010 10:46 tsi
ABD halkı, o kararda Obama'yı destekliyor ABD Başkanı Barack Obama'yı Afganistan savaşı nedeniyle eleştiren Afganistan'daki NATO ordusu komutanı General Stanley McChrystal'ın başkan tarafından görevden alınmasını Amerikan halkı haklı buldu.

Demokratik ülkelerde seçilmişlerin işlerine askerin karışamayacağını göstermesi açısından manidar olan Amerikan halkının, bir ankette ortaya çıkan düşüncesi aynı zaman da Başkan Obama'ya da moral oldu.

Amerika'nın tek ulusal düzeyde yayın yapan gazetesi USA TODAY ile Gallup araştırma şirketinin ortaklaşa yaptığı kamuoyu yoklaması, halkın Afganistan'daki ABD komutanının Beyaz Saray tarafından görevden alınmasına verdiği desteği ortaya çıkardı. Ankete katılanların yüzde 53'ü Başkan Obama'nın General McChrystal konusunda haklı olduğunu düşünürken, Beyaz Saray'ın tavrını yanlış görenlerin oranı yüzde 30 oldu.

Rolling Stone isimli dergiye verdiği mülakatta Obama hükümetini Afganistan politikası nedeniyle eleştiren General McChrystal, geçtiğimiz hafta Beyaz Saray'a çağrılmış ve ardından da görevden alındığı kamuoyuna duyurulmuştu.

Başkan Obama'nın hem Irak'ta hem de Afganistan'daki savaşta başarılara imza atmış bir generali hükümeti eleştirmesi nedeniyle görevden almasını Amerikan halkı onaylarken, Başkan Obama'nın devam eden Afganistan savaşını yönetme şeklini ise yeterince tasvip etmediği görülüyor. Ancak ABD halkı Başkan Obama'nın Afganistan'dan geri çekilme tarihini açıklamasını da olumlu buluyor.

USA TODAY/Gallup anketine katılanların yüzde 58'i Afganistan'dan çekilme tarihinin açıklanmasını yerinde bir karar olarak görürken, yüzde 38'i bu politikanın yanlış olduğu görüşünde. Başkan'ın Afganistan politikasını kötü ya da çok kötü değerlendirenlerin oranı yüzde 44 olarak Gallup tarafından açıklanırken, Başkanı bu konuda destekleyenlerin yüzdesi 46 olarak aktarıldı. McChrystal'ın görevden alınmasından önce Obama'nın Afganistan savaşını yönetme şeklini doğru bulanların oranı yüzde 44 yanlış görenlerin ise oranı yüzde 46 idi.

Cumhuriyetçi Parti tarafından General McChrystal'ı görevden alması nedeniyle eleştirilen Beyaz Saray'a halkın verdiği destek moral oldu. Cumhuriyetçi Parti Afganistan'da süren savaş esnasında hem Irak'ta hem de Afganistan'da başarılara imza atmış olan General McChrystal'ın görevden alınmasını verilen mücadeleyi aksatacağı ve bunun ABD çıkarlarına zarar vereceğini savunuyordu.

25-26 Haziran tarihleri arasında Amerika genelinde yapılan USA TODAY/Gallup anketinin dışında Newsweek dergisinin de kamuoyu yoklamasına göre Amerikan halkı Afganistan'da ki savaşın yönetim tarzından hoşnut değil. Newsweek dergisinin anketine göre Obama'nın Afganistan'daki savaş stratejisini olumlu bulanların yüzdesi 37 iken başarısız görenlerin oranı ise yüzde 53 olarak belirlendi. Bu rakam geçtiğimiz Şubat ayında tam tersi durumundaydı. Başkan Obama'nın Afganistan savaş stratejisini başarılı bulanlar yüzde 55 başarısız görenler ise sadece yüzde 27 idi.

(CİHAN)



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,258 µs