En Sıcak Konular

'Türkiye'nin yükselişi kaygı verici'

29 Haziran 2010 09:52 tsi
'Türkiye'nin yükselişi kaygı verici' Eski Dışişleri Bakanı, İsrail'in ağzındaki baklayı çıkardı.

İsrail eski Dışişleri Bakanı Shlomo Ben-Ami, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın stratejisinin kendisini, "Batı’nın en hararetli düşmanlarının suç ortağı" haline getirdiğini öne sürerken, "Erdoğan’ın aşamalı İslam devrimine rağmen Türkiye, ikinci bir İran değil. AKP, ilerici, farklı eğilimlerden oluşan, İslam ve demokrasi arasında bir tezat görmeyen bir parti olmayı sürdürüyor" dedi. Ben-Ami, "Ayrıca, Kılıçdaroğlu’nun dinamik yönetimi altında giderek güçlenen laik muhalefet, CHP, İslamcı dalgayı durdurmaya yardımcı olacak" görüşünü de dile getirdi.

Sholomo Ben-Ami, İspanya’nın en büyük gazetelerinden El Pais’de yayımlanan "Türkiye’nin yükselişi ve pan arabizmin çöküşü" başlıklı makalesinde, "Gazze filosu"nun fiyaskosunun İsrail ile Türkiye arasındaki ittifaktaki büyüyen gerilimleri gözler önüne sererken, Türkiye’nin "Batı yönelişindeki değişikliğinin altındaki nedenleri ortaya koyduğu"nu da savundu.

-"İTTİFAKIN ZEDELEMESİNDE İSRAİL’İN HATALARI DA ROL OYNADI"-

Türkiye ile ittifakının zedelenmesinde "İsrail’in hatalarının da rol oynadığını" vurgulayan Ben-Ami, İsrail’in Türkiye ve daha önce İran ile Etiyopya ittifaklarının çökmesinin daha çok bu ülkelerdeki "devrimci değişimler"le ilgili olduğunu öne sürdü.

Ben-Ami, Erdoğan’ın AB reformlarını, "ordunun İslamcı devrimini kontrol etme kabiliyetini frenlemek için bir bahane olarak kullandığı" iddiasında bulundu.

"Hem İsrail, hem de Batı için Türkiye’nin yükselişinin bölgesel konteksti özellikle kaygı vericidir" denildiği makalede "Erdoğan’ın neo Osmanlılığı"nın, "ideal" bir Osmanlı topluluğundan çok "Arap olmayan iki güç Türkiye ve İran’ın baş çektiği, yükselen radikal eksen ile çökmekte olan Arap muhafazakar rejimleri arasındaki bir çarpışma olduğu"nu savundu.

Makalede Türkiye’nin "Gazze filosu" olayı ile İsrail’i abluka nedeniyle dünya kamuoyu önünde sanık kürsüne çıkartmaya başardığı belirtilirken, "Bu şaşırtıcı başarı, Batı’nın Arap müttefiklerinin güçsüzlüğüne vurgu yaptı" ifadesi de kullanıldı.

-"İRAN VE TÜRKİYE ARAP HALKINA İSLAMİ SİCİLLERİNİ TEYİT ETMEYE MECBUR"

Ben-Ami, "Erdoğan’ın stratejisinin kendisini "Batı’nın en hararetli düşmanlarının suç ortağı" haline getirdiği savını da yer verdiği makalesinde "İran ve Türkiye, Arap kitlerine daha çok yaklaşırken İslami sicillerini teyit etmeye mecbur olduğu"nu savunduktan sonra şöyle devam etti:

"TÜRK KÖPRÜSÜ HALA KURTARILABİLİR"

"Yine, Erdoğan’ın aşamalı İslam devrimine rağmen Türkiye, ikinci bir İran değil. AKP, ilerici, farklı eğilimlerden oluşan, İslam ve demokrasi arasında bir tezat görmeyen bir parti olmayı sürdürüyor. Türkiye’nin Avrupa hayalinden de vazgeçmiş değil.

Ayrıca, Kemal Kılıçdaroğlu’nun canlı yönetimi altında giderek güçlenen laik muhalefet, CHP, İslamcı dalgayı durdurmaya yardımcı olacak. İsrail’in sade bir barış stratejisine dönmesi, Türkiye ve NATO müttefikleri arasında da samimi bir diyalog sağlanması ile Doğu ve Batı arasındaki Türk köprüsü hala kurtarılabilir."

Milliyet



Bu haber 1,740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,330 µs