En Sıcak Konular

İngiltere: Taliban ile masaya oturabiliriz

28 Haziran 2010 19:21 tsi
İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, "Afganistan'da uzun süreli istikrar için askeri müdahalenin yeterli olmadığını, Taliban ile görüşülebileceğini" söyledi.

İngiltere'de geçen ay başında göreve gelen koalisyon hükümetinin Muhafazakar Parti üyesi Fox, düzenlediği basın toplantısında, "Afgan hükümetinin yetkisini kabul etmek isteyen Taliban üyeleriyle müzakereler yapmanın, yabancı askerler bu ülkeden çekildikten sonra şiddete geri dönüşü önleyeceğini" belirtti.

Fox, İngiltere Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Richards ile bu konuyu görüştüğünü ifade ederek, "Bu tarzdaki bir direnişte, uzlaşılabilir ile uzlaşılamaz olanı ayırt etmek durumundasınız. Bu konuyu bu sabah Orgeneral Richards ile konuştuk ve ulusal güvenlik açısından işin askeri kısmı çok önemli, ama bu ülkeden çıkışı sağlayacak uzun süreli ve arkamızda güvenlik boşluğu bırakmayacak siyasi bir diyalog da gerekli" diye konuştu.

İngiltere Savunma Bakanı Fox, bugün Washington'a giderek, burada Amerikalı muhatabı Robert Gates ile görüşecek.

Bu arada, Guardian gazetesi, bugünkü sayısında, İngiltere Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Richards'ın BBC radyosuna yaptığı açıklamada, Afganistan'da zaferin garanti olmadığını belirterek, çıkış stratejisinin bir parçası olarak Taliban ile bir an önce müzakerelere başlanması tavsiyesinde bulunduğunu aktarmıştı. Ancak gazete İngiliz hükümet yetkililerinin, Taliban ile masaya oturma seçeneğine, yenilginin kabullenmesi gibi algılanacağı endişesiyle şüpheyle baktığını bildirmişti.

İngiltere'nin, Afganistan'da yaklaşık 10 bin askeri bulunuyor ve 2001 yılından bu yana ülkede 308 İngiliz askeri hayatını kaybetti. İngiltere Başbakanı David Cameron en son, Afganistan'daki İngiliz askerlerinin gelecek 5 yıl içinde bu ülkeden çekilmesini istediğini söylemişti. İngiltere, Afgan asker ve polislerin eğitilmesinin ve bu ülkedeki güvenlik sıkıntısının sona ermesinin ardından 2015 yılına kadar askerlerini kademeli olarak çekmeyi planlıyor.



Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,647 µs