En Sıcak Konular

FT: Türkiye, bölgesel güç olma yolunda

28 Haziran 2010 17:42 tsi
FT: Türkiye, bölgesel güç olma yolunda Financial Times gazetesi, Türkiye ile ilgili bir analize yer verdi. FT, bölgesel bir güç olma yolunda olan Türkiye'nin, aynı zamanda Batı için de bir değer olduğu mesajını vermek istediği yorumunu yaptı.

İngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesi, Türkiye ile ilgili geniş bir analize yer verdi. FT, bölgesel bir güç olma yolunda olan Türkiye'nin, kendisinin aynı zamanda Batı için de bir değer olduğu mesajını vermek istediği yorumunu yaptı.

Haberde Türkiye'nin aslında Ortadoğu politikasındaki ağırlığının bir sürpriz olmadığı, soğuk savaş sonrası NATO üyesi olan Türkiye'nin zaten kendisine daha büyük bir rol biçeceğinin beklenildiğine dikkat çekiliyor. Bir zamanlar ilişkilerinin gerildiği Irak'ta şu an çok sayıda Türk firmasının bulunduğunu yazan FT, "Türkiye, Irak ile yakın zaman önce 48 anlaşma imzaladı. Türkiye, benzersiz bir şekilde hem NATO üyesi hem de İslam Konferansı Örgütü'ne başkanlık ediyor." ifadelerine yer verdi.

FT, Türkiye'nin sadece İslam ülkeleriyle değil, komşuları olan Ermenistan, Rusya ve Yunanistan ile de ilişkilerini geliştirdiğini, İsrail ile ilişkilerinin bozulmasına rağmen bu ülkenin OECD üyeliğine onay verdiğini, bunun da ülkenin uzun vadede bölgesel güç olma niyetinin bir işareti olduğunu yazdı.

Türkiye, İsrail ve İran'ın bölgesel güç olmak için üç ayrı kulvarda yarıştıklarına dikkat çeken haberde, "Araplar son yüzyılda olduğunu gibi daha çok izleyici konumundalar. Mısır çok yorgun görünüyor. Suudi Arabistan'da para ve petrol var ama daha çok iç politikalarında kilitlenmiş durumdalar. Suriye ise önemli bir ülke olmasına rağmen olaylara yön verecek durumda değil." denildi.

Financial Times, İslam dünyasının içinde bulunduğu bu duruma karşılık, karizması olan Erdoğan tarafından yönetilen Türkiye'nin ise şu ana kadar İslam ve demokrasinin içi içe olabileceği konusunda başarılı olduğunu kaydetti. Son olarak gazetenin haberinde, İsrail'in İran'a askeri bir saldırıda bulunmasının, Afganistan'dan Körfez ülkelerine, oradan Irak ve İsrail'i etkileyecek bir bölgede misliyle karşılık bulabileceği belirtildi.

Kaynak:Cihan



Bu haber 906 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,021 µs