En Sıcak Konular

CHP'den 'transfer' hakkında kanun teklifi

28 Haziran 2010 17:34 tsi
CHP Hatay Milletvekili Fuat Çay, Milletvekili Seçim Kanunu ile Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi hazırladı.

Teklife göre, bir kimse bir siyasi partiden adaylık başvurusu yaptıktan sonra başka bir siyasi partiden aday gösterilemeyecek ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamayacak.

CHP Hatay Milletvekili Fuat Çay, Milletvekili Seçim Kanunu ile Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

-MERKEZ ADAY GELİYOR-

Teklife göre; siyasi partiler adaylarını ön seçim, aday yoklaması, merkez yoklaması veya diğer usullerden biri veya birkaçı ile belirleyebilecek. Siyasi partiler diledikleri seçim çevresinde toplam olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının yüzde 10’unu aşmamak üzere, ilini, seçim çevresini, aday listesindeki sırasını önseçim veya aday yoklaması yapılan yerlerde bunların yapılacağı tarihten en az on gün önce, diğer seçim çevrelerinde kanunda öngörülen sürede Yüksek Seçim Kuruluna bildirmek şartıyla merkez adayı gösterebilecek. Merkez adayları adları ve sıra numaralarıyla birlikte oy pusulalarında diğer adayların altında ayrı bir bölümde yazılacak.

-SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?-

Teklifle, tercih sistemine uygun olarak birleşik oy pusulalarının düzeni belirlenmiş olup, tercih kullanılabilmesi için adayların adlarının önüne "Evet" mührü basılmasını sağlayacak boş daire konulması ve adayların isimlerinin çizgiyle ayrılması, siyasi partilerin milletvekili olarak değerlendirmek istediği kişileri, merkez adayı olarak göstermesi ve bu adayların ad, soyadı ve merkez adayı yapıldıkları sıra belirtilmek suretiyle listenin altında ayrı bir bölümde oy pusulasında yer alması esası getirilecek.



Bu haber 753 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,620 µs