En Sıcak Konular

AB korktu mu: Yeni fasıl yolda

28 Haziran 2010 14:43 tsi
AB korktu mu: Yeni fasıl yolda Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecinde son “pürüzlerin” AB Dönem Başkanı İspanya’nın yoğun çabalarıyla aşılması üzerine, “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” faslı, Çarşamba günü Brüksel’de düzenlenecek

Haziran ortasında TBMM’nin uzun bir süreden beri gündeminde “Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu”nun onaylanması ile müzakere sürecindeki 35 başlıktan biri olan 12 no’lu “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” faslının müzakerelere açılması için AB tarafından belirlenen en önemli açılış kriteri (benchmark) yerine getirilmiş oldu.

Aynı başlığa ilişkin kriterler arasında da yer alan başka unsurlarda ortaya çıkan “ufak pürüzler”in de, İspanya Dönem Başkanlığı tarafından yapılan “yoğun çabalar” sonucunda giderildiği de öğrenildi.
Böylece, Türkiye ile AB arasındaki Hükümetler arası Konferansı, planlandığı gibi 30 Haziran’da Brüksel’de gerçekleşecek. Brüksel’deki toplantıda Türk tarafına, Türk Müzakere Heyeti Başkanı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlık edecek. Heyette Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da yer alacak.

AB heyetinde ise, Dönem Başkanı İspanya’nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin de bulunacağı kesinleşti.

TÜRKİYE’NİN “EV ÖDEVLERİ”NE İLİŞKİN “PÜRÜZLER” GİDERİLDİ
ANKA’nın edindiği bilgiye göre, “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” faslının açılması için ana açılış kriteri olan yasal düzenlemelerin TBMM’de onaylanmasının gecikmesi,  Hükümetler arası Konferansı’nın İspanya Başkanlığının son günü olan 30 Haziran’a ertelenmesi neden olmuştu.
Bu arada, AB tarafından belirlenen açılış kriterleri arasında yerine getirilmeyen diğer bazı unsurların da bulunduğu,  bu bağlamla Tarım Bakanlığı’nın yeniden düzenlenmesine ilişkin kararname ile bazı tarım ürünleri konusunda “pürüzler”in çıktığı ancak bunların, Türkiye’nin AB üyeliğine büyük destek veren İspanya’nın “yoğun çabaları” ile asıldığı belirtildi.

AB diplomatları, “Bu başlığın açılması için Türkiye tarafından yerine getirilmesi gereken bazı ev ödevlerine ilişkin bazı ufak sorunlar vardı. İspanyol hükümeti çok çaba harcadı ve açılması için bastırdı. Siyasi alanda bu gayret gösterilmezse, başlık açılamazdı. İspanya, konuyu Bakanlar düzeyine bile getirdi” diye konuştular.

SONRAKİ SÜRECE İLİŞKİN BELİRSİZLİKLER
Söz konusu fasıldaki müzakerelerin başlamasıyla süreçteki 35 başlıktan açılanların sayısı, 13’e çıkacak. Ancak Türkiye’nin, limanlarının Rumlara açılmasına ilişkin Ek Protokolü uygulamaması nedeniyle AB tarafından sekiz başlığın askıya alınması ve Fransa ve Rumların siyasi vetosu yüzünden müzakerelere açılabilecek başlık sayısı üçe inmiş olacak.

AB diplomatları, ondan sonra açılması en hazır başlığın, 8 no’lu “Rekabet Politikası” faslı olduğunu düşünüyorlar.

Geri kalan iki başlıktan 5 no’lu “Kamu Alımları”nda Türkiye’nin henüz “asgari kriterler”i yerine getirmediği belirtilirken 19 no’lu başlık olan “Sosyal Politika ve İstihdam” başlığının,  hükümet açısından, bazı “zorlu” kriterleri içerdiği, bunların başında “memurlara grev hakkı”na ilişkin “benchmark” bulunduğuna dikkat çekiliyor.



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,277 µs