iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

CIA olmaz dediyse...

28 Haziran 2010 14:11 tsi
CIA olmaz dediyse... İyi de, bizimkiler aynı şeyi önceden söylemişti! iyibilgi özel

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Leon Panetta'nın ABC televizyonunda katıldığı "This Week" programında kendisine yönetilen sorulara verdiği cevaplar, uluslararası medyanın gündeminde ön sırayı kaptı. İyibilgi olarak bu açıklamaları sizler için yorumladık.

Soru: En son uygulanmasına karar verilen yaptırımlar, İran'ı uranyum zenginleştirme işleminde vazgeçirir mi?

Cevap: Yaptırımların bir nebze etkisi olacaktır, bana göre. Nükleer kapasite edinme ile ilgili hırslarını törpüler mi? Büyük ihtimalle hayır.

Yorum: Başbakan Recep T. Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Toronto'daki G-20 zirvesinde en son Obama ile yaptıkları görüşmede BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a yaptırım kararına karşı neden ‘hayır’ oyu verdiklerini açıklarken, diplomasiye şans verdiklerini, yaptırımların bugüne dek hiçbir sonuç getirmediğini vurgulamışlardı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 10 Haziran'da AFP'ye verdiği bir söyleşide, yeni BM yaptırımlarının da etkisiz olacağını söylemişti. Şimdi açık açık "yaptırım işe yaramaz" diyenler kervanına CIA Başkanı da katıldı. Peki bu durumda, Obama yönetiminin "yaptırım" ısrarındaki samimiyeti sorgulanır mı? CIA Başkanı'nın "işe yaramaz" diye açıklama yaptığı bir "çözüm", ne kadar "çözümdür"?

İran'ın nükleer silah kapasitesi hakkında sorulan bir soruya Panetta'nın cevabı:

"Bizim düşüncemize göre İran'ın iki silaha yetebilecek kadar düşük-zenginlikte Uranyum'u bulunuyor. Tahran’ın bu uranyumu bomba yapımında kullanılabilecek kadar zenginleştirmesi bir yıl alır. Ardından bu bombayı taşıyacak füze sistemini de ancak bir yılda geliştirirler”

Yorum: Panetta, olası bir İran saldırısı için son tarihi vermiş oluyor: 2 sene.  '2 sene içersinde vurdunuz vurdunuz.' demeye getiriyor. Bu arada Panetta'nın bir istihbarat şefi olduğunu unutmayalım. Belki bu açıklama insanlarda "daha iki sene var" gibi bir rahatlık yaratarak, her an beklenen süpriz bir saldırının PR çalışmasını yapıyor olabilir.

Soru: Afganistan'da barış mümkün mü?

Cevap: "İşin özü şu: Taliban'ın, El-Kaide'nin ya da diğer militan örgütlerin böyle bir anlaşmaya yakın olduklarını gösterecek elimizde sağlam istihbarat yok. Gerçekten anlaşmak istediklerine dair hiçbir kanıtımız yok."

Yorum: Panetta bu soruya cevap verirken, 'anlaşma istemeyenler onlar' gibi bir portre çizmiş. Bu durumda ABD karşı taraftakilerin anlaşma isteğine dair bir kanıt elde etse, bunu değerlendirecek mi? Obama'nın 2011 için çıkış stratejisi, böyle bir barış anlaşmasını kapsıyor mu? Yoksa sadece askeri çözüm bu saatten sonra etkili olur, demenin başka bir yolu mu bu?

Soru: Afganistan'daki El-Kaide etkinliği nedir?

Cevap: Afganistan'da bulunduğu tahmin edilen El-Kaide üyelerinin sayısı göreceli olarak ufak. Benim düşünceme göre, 60 ile 100 kişi arasında bir sayı, belki de daha az.

Yorum: Ordunun, Afganistan'da El-Kaide'yi avladığını düşünen ABD kamuoyu, bu rakkamlardan sonra ne düşünecek? Bütün o patırtının bu kadar az bir sayı için gerçekleştiğini nasıl kabullenecek? El-Kaide'nin geri kalan üyeleri nerede?

Soru: Hangi tehlikeye yeteri kadar dikkat etmiyoruz?

Cevap: Siber-güvenlik alanının bütününe. Şu an yaşadığımız dünyada siber savaş çok gerçek bir durum. Finansal sistemimizi tehdit edebilir. Bu ülkeyi felç edebilir.

Yorum: Bkz. Obama'ya akıl almaz yetki



Bu haber 2,312 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,443 µs