En Sıcak Konular

Başbakan asıl söylemesi gerekeni söylemiyor!

28 Haziran 2010 12:49 tsi
CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı Barack Obama’ya ABD’nin Irak’ta güvenliği sağlamakla yükümlü olduğu ve PKK’yı tasfiye etmesi gerektiğini söylemediğine dikkat çekerek "Başbakan

Başbakan Erdoğan’ın ABD Başkanı Obama ile görüşmesini ANKA’ya değerlendiren Öymen, bu görüşmelerden bir sonuç alınmadığını ifade ederek "Çünkü Başbakan ne istediğini tam bilemiyor ya da ifade edemiyor. Başbakan’ın ağzından şu lafı duydunuz mu, ’Obama ile görüştüm ve kendisine 1949 tarihli Cenevre 4. Protokolü gereği ABD’nin Irak’ta güvenliği sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlattım ve bu yükümlülük çerçevesinde PKK’nın Kuzey Irak’tan tasfiyesini istedim. Irak’a da aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları çerçevesinde PKK’nın tasfiye edilmesi gerektiği söyledim ve diğer bütün terör örgütleriyle ABD Irak’ta mücadele ederken niçin PKK’yla mücadele etmediğini sordum.’ Duymadınız, ama ABD’ye söylenecek tek laf bu" diye konuştu.

İstihbarat yardımı vermenin tek başına yetmeyeceğini, ABD’nin "PKK ortak düşmanımız" söylemi gereği PKK ile mücadele etmesi gerektiğini, Irak Hükümeti’nin de BM Güvenlik Konseyi kararları ve Irak Anayasası’nın 7. maddesi gereği PKK’yı tasfiye etmesi gerektiğini kaydeden Öymen, "Gücümüz yetmiyor’ derlerse ’Bırakın biz yapalım’ diyeceksiniz. ’Siz de yapmayın’ dediğiniz zaman, ’Biz de bunu terörün himayesi sayarız’ diyeceksiniz. Türkiye’de günlerdir herkes konuşuyor, PKK’nın bu durumunu kimse söylemiyor. Bir komşu ülke, topraklarında terör örgütünün faaliyet göstermesine izin veriyor, ve komşu ülke hiç bir şey söylemiyor. Niçin, çünkü orada ticari faaliyetleriniz var. Terörü yok farzederek Irak’la ilişkileri öyle yürütüyor Hükümet" diye konuştu.

ABD Büyükelçisi James Jeffrey’nin "Biz de Usame Bin Ladin’i yakalayamıyoruz, o kadar gücümüz yok" açıklamasını da eleştiren Öymen, "Gazeteciler gidip Bin Ladin ile mülakat yapıyorlar mı? Kandil’de bunlar mülakat veriyorlar gazetecilere, adresi belli, yeri belli, bunun kıyaslanır bir tarafı var mı? Belli ki burada bir irade eksikliği var. PKK’nın tasfiyesi için bir iradesizlik var, Irak’ta da var, ABD’de de var. Başbakan her şeyi söylüyor, bir tek onu söylemiyor. Herkese bağırıyor, çağırıyor, fakat gidip de şu kadarcık üç cümlelik lafı söyleyemiyor. Asıl söylemesi gereken bu" dedi.

Öymen, Başbakan Erdoğan’ın İsrail’e "Seninle ilişkileri gözden geçiririm" dediğini, ancak Irak’a aynı uyarıyı yapmadığını dile getirerek şöyle konuştu:

"Şu anda İsrail’in Türkiye’ye yönelik terörist örgütleri barındırdığına dair bir bilgi yok elimizde. Ona rağmen bölgenin jandarması rolunü soyunduğu için ilişkileri gözden geçireceğim diyor. Pekiyi, Irak’a niye demiyorsun? Senin topraklarında benim insanlarımı öldüren örgüt liderleri hepsi senin topraklarında. Eğer bunları tasfiye etmezsen seninle ilişkileri gözden geçiririm niye diyemiyorsunuz vaktinde Suriye’ye dediğiniz gibi. Bütün işin özü bu ve ben dehşete kapılıyorum, günlerdir televizyonlarda bilen bilmeyen herkes konuşuyor, en basiti bu, bunu kimse söylemiyor. Başbakan’ın Obama’yla görüşmesinden bir şey çıkacağını zannetmiyorum, çünkü işin özünü, terör konusunda ABD’nin yükümlülüğünü söylemiyor Obama’ya."



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,808 µs