En Sıcak Konular

Total İran'a petrol satışını durdurdu

28 Haziran 2010 11:38 tsi
ABD Başkanı Barack Obama’nın Tahran hükümetinin ithal petrole olan bağımlılığını hedef alan yeni yaptırımları onaylamasının ardından, Fransız Total, İran’a petrol satışını kesen en büyük enerji şirketi oldu.

Fransız enerji şirketi bu hamlesiyle, ABD’nin yatırımları devreye girmeden önce Tahran’a petrol satışını durduran İngiliz dev BP ve Hollanda ve İngiliz ortaklığı Royal Dutch Shell’e katılmış oldu.

ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’da büyük bir çoğunlukla kabul edilen İran yaptırımları, İran’a rafine petrol satan çok uluslu şirketlere, ülkenin kara listeye alınan finans kuruluşlarıyla iş yapan bankalara cezalar getiriyor.

Yeni yasaya göre, alınan önlem kararlarına karşı çıkan çok uluslu şirketlerin ABD’deki varlıkları dondurulacak ve ABD’li bankalarla ortak çalışma hakları ellerinden alınacak.

ABD’LİLERE İRAN YASAK

ABD’li şirketler için zaten uzun zamandır İran’la ticaret yapmak ya da ülkeye yatırım yapmak yasaktı.

Sektörden kaynaklar, Total’ın İran’a petrol satmayı yaklaşık bir ay önce kestiğini söyledi. Diğer yandan şirketin daha önce imzaladığı anlaşmalar gereği yapması gereken teslimatların bekletilip bekletilmeyeceği ise henüz netlik kazanmadı.

Total CEO’su Christophe de Margerie, Nisan ayında ABD’nin İran’la iş yapan şirketlerin cezalandırılacağı yasayı geçirmesi durumunda, ülkeye yaptıkları petrol satışını durdurabileceklerini açıklamıştı. Ancak Total satışların durdurulması kararının ardından yorum yapmaktan kaçındı.

İRAN’I KÜRESEL PİYASADA OLMAYA DEVAM EDECEK

Diğer yandan bütün bu yaptırımlar, Tahran’ın küresel petrol piyasasıyla olan bağlarını kesmeye yetmeyecek. Kaynaklar, İran’da uzun süredir operasyon yürüten şirketlerin yerine, Dubai ya da Çin merkezli şirketlerin gelebileceğini söyledi ve İran prim ödemek zorunda kalsa da ileride yeteri kadar petrol kaynağı bulabileceğini belirtti.

Bununla birlikte, günde 130 bin varil ile petrol ithalatlarını yarısını İran’a yapan dünyanın en büyük petrol şirketleri Vitol, Glencore ve Trafigura bu yılın başında siyasi risklerin baş göstermesiyle birlikte, ülkeye petrol satmayı durdurmuştu.

İran dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olsa da petrol rafineleri son dönemde birer harabeye dönüştü ve küresel çapta petrol arzının artmasının ardından, talebin azalmasından büyük darbe aldı.

Tahran hükümeti önümüzdeki yıllarda petrol konusunda kendi kendine yeten bir ülke olacaklarını iddia etse de Uluslararası Enerji ajansı ve batılı şirketler bunun ulaşılması zor bir hedef olduğunu belirtti.

Financial Times



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,149 µs