En Sıcak Konular

Barzani: PKK savaş başlattı

28 Haziran 2010 10:49 tsi
Barzani: PKK savaş başlattı Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bu ay başında Türkiye'yi ziyareti sırasında PKK'nın gerçekleştirdiği terörist saldırıları "savaş" olarak nitelendirdi.

Türkiye’deki temaslarından sonra Fransa, Almanya ve Avusturya’ya gezisine çıkan Mesut Barzani, Kuzey Irak'a dönüşünde Erbil Havaalanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin (IKDP) resmi internet sitesindeki habere göre Barzani, Türkiye'deki görüşmelerine ilişkin bilgi verdi.

“PKK’DAN BUNU BEKLEMİYORDUM”

Mesut Barzani, Türkiye'de bulunduğu sırada PKK saldırılarıın olduğunu belirterek, “PKK savaş başlattı, Türkiye’de buna karşı sınırlarımızda bombardımana başladı. Gerçekten bu hiç de hoş olmayan bir durum. Gerçekten ben Türkiye'deyken böyle bir şeyin olmasını beklemiyordum” dedi.

Türkiye ve İran tarafından PKK’ya yönelik yapılan bombardımanlara da değinen Barzani, “Çok sert bir dille Kürdistan bölgesi sınırlarının bombalanmasını kınadık ve kınıyoruz. Bazı tarafların yaptığı bu operasyonları kınıyoruz. Yaptıkları bu işler Türkiye ve İran'ın, Kürdistan Bölgesi sınır mıntıkalarını bombalamasına bahane teşkil ediyor. Tüm tarafları sorunları barışçıl yöntemlerle çözmeye çağırıyorum” dedi.

PKK yanlısı internet sitelerinde, Türkiye'de bulunduğu sırada sınır ötesi operasyona yeşil ışık yaktağına ilişkin haberleri de yalanlayan Mesut Barzani, “Hiç bir suretle Türkiye ve İran'ın Kürdistan Bölgesi sınırlarını bombalamaları için yeşil ışık yakmadık. Bu yönde yayımlanan haberler kesinlikle gerçekçi olmaktan uzaktır ve biz bombardımanları sert bir şekilde kınadık ve kınıyoruz” diye konuştu.

“BANA KÜRTÇE HOŞGELDİN DEDİ”

Türkiye'de farklı ve yeni bir hava olduğunu, geniş anlamda bir siyasi açılım sürecinin yaşandığını söyleyen Mesut Barzani, Türkiye ile birbirlerini anlama noktasında farklılıklar olduğunu ve ekonomik ilişkilerin genişletilmesi ile bu anlayışın değişmesi temelinde barış sürecini desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

Türkiye’ye davet edilmesiyle ve yaptığı ziyaretle bazı değişimler olduğunu belirten Barzani, “Eskiden ne Kürdistan’ın ismini, ne de Kürdistan bölgesini tanıyorlardı. Ancak yapılan bu ziyaretin ardından bazı şeylerin değiştiği görüldü. Resmi olarak davet Kürdistan Bölge Başkanı sıfatıyla bana gönderilmişti. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da görüşmemizde beni Kürtçe ‘Tu bi xer hati’ (Hoşgeldin) diyerek karşıladı” dedi.

“KEŞKE IRAK BAYRAĞI KONSAYDI”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşme sırasında arkada sadece Türk Bayrağı’nın bulunması Irak veya Kürdistan Bayrağının neden konulmamasıyla ilgili bir soruya Barzani, “Bizler Kürdistan bölgesinde bağımsız bir devlet değiliz, Federal Irak çerçevesinden federal bir bölgeyiz. Kürdistan bayrağının toplantı salonuna konulmayabilir” karşılığını erdi.

ABD başkanları Obama ve Bush ile yaptığı toplantılarda da Kürdistan bayrağı konulmadığını anlatan Barzani, Davutoğlu ile görüşmesinde Irak bayrağının konulmamasıyla ilgili de şunları söyledi: “Davutoğlu ile görüşmemizde gerçektende arkamda Irak bayrağının olup olmadığını farketmedim. Ben de bilmiyorum neden Irak bayrağı toplantı salonuna konulmadı. Irak bayrağı bizim isteğimiz üzerine oradan kaldırılmış değil. Eğer konulsaydı memnuniyetle karşılardık. Biz Irak’ın bir parçasıyız. Bu mesele daha çok protokol kurallarını ilgilendiren bir konudur, konunun Irak ve Türkiye Dışişleri Bakanlıkları arasında halledilemesi lazım.”

Milliyet



Bu haber 1,165 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,899 µs