En Sıcak Konular

O raporlarda neler gizlendi?

28 Haziran 2010 09:47 tsi
O raporlarda neler gizlendi? OHAL tartışmaları sürerken CHP PM üyesi Mesut Değer, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulmak üzere bir rapor hazırladı. Değer, raporunda, 1987-2002 yılları arasında uygulanan OHAL dönemine ait devlet tarafından hazırlanmış sağlıklı bir bilançonun bul

Değer, Kılıçdaroğlu’na sunmak üzere hazırladığı raporunda, OHAL’in 1987-2002 yılları arasında 20 ili kapsayan bir uygulama olduğunu belirterek, 22. Dönem Milletvekili olduğu dönemde, OHAL’e ilişkin iki yıllık bir araştırma yaptığını söyledi. Değer, araştırma sonucunda OHAL’in bilançosuna ilişkin devlet tarafından hazırlanmış bir çalışmanın bulunmadığını, İçişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın ölü ve yaralı sayılarının birbirini tutmadığını belirterek İçişleri Bakanlığı’nın bazı yanıtlarında, ‘bilgi bulunamamaktadır’ denildiğini vurguladı.

1987-2002 yıllarında İçişleri Bakanlığı verilerine göre ölü sayısının 28 bin 795, yaralı sayısının ise 17 bin 753 olduğunu, toplam 40 bin 548 ölü ve yaralı bulunduğunu belirten Değer, Milli Savunma Bakanlığı verilerine göre ise, toplam 54 bin 629 ölü ve yaralı olduğuna dikkat çekti.
1984-2009 arasında yaşamını yitirenlerin sayısının ise 63 bin 443 olarak açıklandığını ifade eden Değer, geçmişteki rakamlarla karşılaştırınca OHAL dönemi dışında kalan 11 yıllık süreçte 8 bin 814 kişinin yaşamını yitirdiğinin ortaya çıktığını, ancak bu rakamın da gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Rakamların gizlendiğini öne süren Değer, 1984-2010 arasındaki şehit, ölü ele geçirilen terörist, yaralı veya faili meçhullerin 100 bin civarında olduğunu öne sürdü.

OHAL döneminde 72 bin 754 kişinin gözaltına alınmasına rağmen DGM’ler de yargılanan sayısının 42 bin 795 olduğunu söyleyen Değer, bu rakamlar arasındaki çelişkiye işaret ederek, Muş Emniyet Müdürlüğü’nde, OHAL döneminde gözaltına alınanların sayısının bilinmediğini anlattı.

Değer, o dönemde yaşanan köy boşaltma, yargısız infaz, sonradan ortaya çıkan toplu mezarlar, gözaltında kayıplar ve halk üzerindeki diğer baskılar ile bunların ekonomik yansımalarının da gözardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Radikal



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,939 µs