En Sıcak Konular

Hem Türkiye, hem de Avrupa rahatlar

28 Haziran 2010 09:37 tsi
Hem Türkiye, hem de Avrupa rahatlar Venedik Komisyonu'ndan reformlara destek


Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Genel Sekreteri Thomas Markert, referanduma sunulan reformu Today's Zaman'a değerlendirdi.

Paketteki değişiklikleri memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Markert, Anayasa Mahkemesi, HSYK, askerî yargıya ilişkin düzenlemelerin Venedik Kriterleri'ne uygun olduğunu vurguladı. Yüksek Mahkeme'ye bireysel başvurunun hem Türkiye'yi hem de AİHM'yi rahatlatacağının altını çizdi. Tek üzüntü kaynaklarını, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran teklifin reddedilmesi olarak gösteren Genel Sekreter, Anayasa Mahkemesi'ne de mesaj gönderdi: "Mahkeme'nin şekil bakımından inceleme yetkisi var. Ancak paketin, Anayasa'nın değişmez üç maddesi ile bağlantı kurularak iptal edilmesi yanlış olur."

Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Genel Sekreteri Thomas Markert, Adalet Bakanlığı'yla da referandum sonrası yasal düzenlemeler konusunda Venedik Komisyonu olarak ortak çalışma kararı aldıklarını ifade etti. Uzmanlar anayasa değişikliğinin kabulünün ardından 100'ün üzerinde uyum yasası çıkması gerektiğini söylüyor. Ortak çalışma yaz sonrası başlayacak ve Anayasa Mahkemesi'nin çalışma esası gibi önemli kanunların hazırlanmasında Venedik Komisyonu devreye girecek.

Markert, anayasa değişikliği paketinde en çok tartışılan konuların başında gelen HSYK'daki değişiklikleri olumlu bulduklarını ve Adalet Bakanı'nın kurulda yer almasının garip olmadığını belirtti. "Benzer uygulamalar Avrupa ülkelerinde de var." diyen Markert, askerî mahkemelerle ilgili düzenlemeyi ise "Mümkünse bütün davalar sivil mahkemelerde görülmeli." şeklinde değerlendirdi. Markert, "Askerî yargı sadece askerle ilgili disiplin gibi suçlara bakmalı, genel suçlarla ilgili konulara ise sivil yargı bakmalı." diye konuştu. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının önemli olduğunu da vurgulayan Venedik Komisyonu Genel Sekreteri, bu sayede Türkiye aleyhine AİHM'e gelen şikayet davalarının azalacağına inandıklarını ifade etti. "Bu sistem bir nevi filtreleme mekanizması sağlayacak ve hem Türkiye'yi hem de AİHM'yi rahatlatacaktır." derken, yasaların hazırlanması ve Venedik Kriterleri'ne uygunluğunun sağlanması konularında Türkiye'ye yardımcı olacaklarını bildirdi.

Markert, parti kapatmayı zorlaştıran düzenlemenin paketten düşmesine ise üzüldüklerini aktardı. Parti kapatmanın sadece bir kamu yetkilisine bırakılamayacak önemli bir konu olduğunu vurguladı. Anayasa değişikliklerinin paket halinde referanduma sunulmasının Venedik Kriterleri'ne aykırı olmadığı da belirtti.

Yargı, partizan bir görüntü arz ediyor

Thomas Markert, Türkiye'de son dönemde yargının verdiği bazı kararları eleştirirken, adalet sistemine halkın güven duymadığının altını çizdi. Yargıtay 11. Dairesi'nin, fotokopi üzerinden devam eden davada dosyanın aslını beklemeden karar vererek İlhan Cihaner'i serbest bırakmasına tepki gösteren Markert, "Türk yargı usulünün tüm detaylarını bilmiyorum ama bu son derece garip bir durum gibi gözüküyor." dedi. Yargıtay 4. Dairesi'nin de Mehmet Haberal'ı tahliye etmeyen hakimler hakkında tazminat kararı vermesi konusunda da, devam eden davaya üst mahkemenin müdahale etmemesi gerektiğini kaydetti. Markert, "Eğer illa da hakim davadan el çektirilicekse bu gerekçeli kararla kamuoyuna duyurulmalıdır." ifadelerini kullandı. Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu'nun dinlemeye takılan konuşmaları üzerine "Bana göre bir yargıç önyargılı olmasa bile, kamuoyunda önyargılı olduğuna dair kanaat oluşması durumunda davadan kendini geri çekmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu. "Yargı, partizan ve siyasî görüntü arz ediyor." diyen Markert, anayasa değişiklikleriyle beraber yargıda güven ortamının tesis edilebileceğine dikkat çekti.
ZAMAN



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,570 µs