En Sıcak Konular

Takas anlaşması yeniden gündeme geliyor

28 Haziran 2010 09:17 tsi
Takas anlaşması yeniden gündeme geliyor Toronto'da zenginler zirvesi (G8), Türkiye’nin de aralarında bulunduğu G20 toplantısından önce bir araya gelerek İran ile ilgili çok ilginç bir kararı açıkladılar.

Zirve’nin sonuç bildirgesinde İran, nükleer programı konusunda şeffaf bir diyaloga çağrılırken, Türkiye ve Brezilya’nın anlaşma sağlamak için harcadıkları çabalara da dikkat çekildi.
Uluslararası toplum bir yandan yaptırımları ağırlaştırma kararında ısrar ederken, diyalog kapısını da açık tutmak istiyor.

Bunun böyle olduğuna dair işaretler geçen hafta geldi.

Türkiye ve Brezilya kötü duruma düşürüldükleri için kenara çekildiler ama bu kez, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin İran ile takas anlaşması temelinde görüşmelere devam etmek istediği açıklandı.

Washington’dan da takas anlaşmasının masada olduğunu belirten açıklamalar geliyor.
Madem öyle, neden anlaşmaya karşı çıkıldı ve Türkiye ile Brezilya Güvenlik Konseyi’nde yalnızlaştırıldılar?

...

ANKARA’ya göre, takas anlaşmasının masada kalmasının nedeni Türkiye’nin Güvenlik Konseyi’nde, Brezilya ile birlikte “Hayır” oyu kullanması.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, “Eğer biz, BM Güvenlik Konseyi’nde hayır demeseydik İran, anlaşmadan vazgeçecekti. Biz müzakere zemini hazırlayacak ortamın devam etmesini sağladık” diyorlar.

Ankara, İran konusundaki tartışmaların derinleşmesinde, İsrail krizi ile aynı zamana denk gelmesinin payı olduğu görüşünde.

Çünkü, Türkiye’nin neden yaptırımlara karşı olduğu sorgulanmıyor. Bunun, İran’ı marjinalize ederek Ortadoğu’nun kırılganlığına karşı önlem olduğu Batı’da anlaşılıyor. Bölgenin istikrarsızlaşmasının Türkiye için de tehdit oluşturacağını herkes kabul ediyor.

...

Güvenlik Konseyi’nde yaptırımlara karşı çıkmasına rağmen Türkiye, karara uyacağını açıkladı. Bunda şaşılacak bir şey yok ama Toronto’daki toplantıda da çağrıda bulunulduğu gibi İran’a ek yaptırımlar konusuna Türkiye soğuk.

Batı’da eğilim, yaptırımlarla birlikte diplomasi yolunun da açık bırakılması yönünde gelişirken İran, takas anlaşması için yeni koşullarla masaya oturacağı açıklamasını yaptı. Türkiye, diyalog çizgisini soğukkanlı bir duruş ve dille savunabilirse, tarafsızlık çizgisini taraftarlığa kaydırmamayı başarırsa önümüzdeki dönemde de süreçte etkili rol oynayabilir.

Ferai Tınç / Hürriyet



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,063 µs