En Sıcak Konular

'Türkiye bağlılığını göstermeli'

27 Haziran 2010 19:35 tsi
'Türkiye bağlılığını göstermeli' ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, Türkiye’yi Washington’daki destekçilerini kendisinden uzaklaştırdığı için uyardı, Ankara’nın Batı’ya bağlılığını göstermesi gerektiğini söyledi.

Obama yönetiminin Avrupa ilişkileri konusundaki en üst düzey ismi olan Philip Gordon, ABD’nin NATO’daki en önemli müttefiklerinden olan Türkiye’yi daha önce pek eleştirmemişti.                   
 
Gordon, Associated Press’e verdiği röportajda, “Türkiye’nin NATO’ya, Avrupa’ya ve ABD’ye bağlılığının sürdüğüne inanıyoruz ancak bunun gösterilmesi gerek” dedi.
 
Gordon, “Bu konuda insanlar geçmiştekinden farklı sorular soruyor. Bu başlı başına kötü bir durum. Bu sorular yüzünden ABD, Türkiye’yi desteklemek istediği her alanda destekleyemeyebiliyor” dedi.
 
Gordon, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ABD destekli İran yaptırımlarına ‘hayır’ oyu vermesini ve Ankara’nın İsrail’in geçen ay Gazze’ye giden yardım filosuna düzenlediği kanlı baskından sonraki söylemlerine dikkat çekti. Güvenlik Konseyi’ndeki oylama Türkiye ve Brezilya’nın Tahran’la Washington’ı öfkelendiren nükleer takas anlaşmasının hemen ardından gündeme gelmişti.
 
GAZZE FİLOSU VE İRAN SORUNU

Oylamadan ve baskından bugüne kadar, ABD’de daha önce Türkiye’yi destekleyen bazı senatörler öfkelenerek Ankara’yı bu gelişmelerin sonuçları konusunda uyarmışlardı. Senatörler Türkiye’yi Gazze ablukasını kırmayı hedefleyen filoyu desteklemekle ve İran’la samimi olmakla suçlamışlardı.
 
Baskın uzun bir müddet boyunca Ortadoğu’da en yakın müttefik olan Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.
 
Türkiye’nin Washington büyükelçisi Namık Tan, Gordon’ın yorumlarının kendisini şaşırttığını söyledi. Türkiye’nin NATO’ya bağlılığının hala çok güçlü olduğunu ve sorgulanmaması gerektiğini söyleyen Tan, “Bence bu haksızlık” dedi.
 
Tan Türk yetkililerin, ABD’deki muhataplarına defalarca yaptırımlara karşı oy vermenin, Türkiye’nin İran’la yaptığı anlaşma gereğince alınabilecek tek güvenilir karar olduğunu açıkladığını söyledi.
 
TAN: BAŞKA TÜRLÜ DAVRANAMAZDIK

Türkiye yaptırımlara etkisiz olduğu ve önemli bir komşuyla ilişkilerde çıkarlara aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Ankara Tahran’la kanalları açık tutmayı umduğunu ve İran’ın var olduğu iddia edilen nükleer silah hedefleriyle ilgili gerginlikte bir çözüm bulunması  için çaba gösterdiğini ifade etmişti.
 
Tan, “Başka türlü oy kullanamazdık. Bu meselede kendi güvenilirliğimiz söz konusuydu” dedi.
 
Tan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi Kanada’da düzenlenecek G20 zirvesi sırasında Başkan Barack Obama’yla bir araya gelip bu meseleleri tartışacağını söyledi.
 
Gordon ise Türkiye’nin BM’de yaşananlarla ilgili açıklamalarının Washington’da anlaşılmadığını ifade etti.
 
“Türkiye’nin yönü ve ABD’yle süregelen stratejik ortaklığına bağlılığı konusunda ciddi sorular soruluyor. Türkiye, bir NATO müttefiki ve ABD’nin güçlü bir ortağı olarak, çekimser kalmak yerine ‘hayır’ oyu verdi” diyen Gordon, Amerikalıların bunun sebebini anlayamadığını söyledi.

hürriyet



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,722 µs