En Sıcak Konular

Almanya'daki Yahudilerin İsrail yaklaşımı

27 Haziran 2010 18:33 tsi
İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren filoya askeri operasyonlarla karşılık vermesinin yankıları sürüyor.

Amanya'da yaşayan Yahudiler ve israil vatandaşları bu konuda ne düşünüyor?Berlin'deki ünlü Gedächtnis Kilisesi önünde düzenlenen israil yanlısı mitingin sonunda 100 kadar Alman ve israil vatandaşı gösterici, ellerindeki israil bayraklarını sallayarak, evlerinin yolunu tutuyorlar. Onların biraz uzağında ise 10-15 kişilik bir grup, ellerindeki "bizim adımıza yapmayın" yazılı pankartları gösteriyorlar. Yüksekokul öğrencisi Yossi de bunlardan biri. Yossi, "israil'in politikalarını destekleyenler, bizim adımıza konuşmasın" diyor.

"Ben, Almanya ve Avrupa'da israil hükümetinden farklı düşünen ve bunu da açıkça ortaya koyan çok sayıda israilli'nin olduğunu Alman kamuoyuna ve Berlin'deki insanlara göstermek istiyorum."

Berlin'e yüksek öğrenim için geldiğini anlatan israilli öğrenci Yossi, israil'in 43 yıldan bu yana uluslararası hukuku çiğneyen işgal politikalarını bizzat israil'de de protesto ettiğini, ülkesinde barış ve adalet için mücadelesini sürdürmeye bundan sonra da devam edeceğini belirtiyor. "Benim kahramanlarım Brecht'ler, Walter Benyamin'ler, Marlene Dietrich'lerdir" diyen Yossi sözlerini, "Ben tüm insanlık için insan haklarını savunuyorum. Yahudi kimliğim, sadece kendi halkımı savunduğum, sınırlı bir milliyetçilik yapmam anlamına gelmiyor." şeklinde sürdürüyor.

İsrail vatandaşı Şalit de sekiz yıldan bu yana Almanya'da yaşıyor. O da siyasi gerekçelerle ülkesi israil'i terketme kararı almış. israil'de yaşamak istemediğini belirten Şalit, "Ben, anlaşmazlığın bir parçası ve baskı uygulayan taraf olmak istemiyorum. Bu, benim için önemli bir nokta: baskı uygulayan taraf olmak istemiyorum, ama orada yaşıyorsanız, o zaman başka seçeneğiniz de yok! Durum maalesef böyle" diyor.

Berlin'de israil'in politikalarını sokaklarda protesto edenler sadece israilliler değil. "Yahudilerin Sesi" adlı grup içinde örgütlenmiş olan Almanya Yahudileri de protestocular arasında bulunuyor. Bunlardan biri olan Ruth Fruchtmann şunları söylüyor:
"Biz, israil'in politikalarını benimsemeyen Yahudilerden başka sesler çıkabildiğini de göstermek istiyoruz. Almanya'daki Yahudi cemaatlerinin, israil ne yaparsa yapsın, gözlerini kapatıp hep israil'in yanında olmalarını da vahim buluyoruz."

DW



Bu haber 816 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,151 µs