En Sıcak Konular

Baka Çelik: Sınırda olmaları bile yeterli

27 Haziran 2010 13:59 tsi
Devlet Bakanı Faruk Çelik, teröristle mücadele edecek donanıma ve yeteneğe sahip ekiplerin sınır bölgelerinde var olması kararının çok önemli olduğunu söyledi. Çelik, "Yani terörist için mesaj olarak bile yeterlidir." dedi.

Bakan Çelik, teröristbaşı Öcalan'ın muhatap alınmasının ise söz konusu olamayacağını vurguladı.

Bakan Çelik, Bursa'da Mevlana Mahallesi'nde Hacılar Camii bahçesinde mahalle sakinleri ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bakan Çelik, MGK toplantısında alınan sınır bölgelerinde profesyonel askerler bulundurulması kararını değerlendirdi. Kişisel olarak bu kararın gecikmiş bir karar olduğunu düşündüğünü ifade eden Bakan Çelik, yaklaşık bundan 1,5 yıl önce Bakanlar Kurulu'nda Genelkurmay Başkanı'nın bir sunumunda bu konunun ele alındığını hatırlattı. Sınır bölgelerine profesyonel asker gönderilmesinin çok doğru bir karar olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, "Teröristle mücadele edecek donanıma ve yeteneğe sahip ekiplerin sınır bölgelerinde var olması bile terörist için yeterlidir. Yani mesaj olarak bile yeterlidir. Çünkü bunlar gerçekten o coğrafi şartlara göre eğitim almış, onların hakkından gelecek donanıma sahip askerlerdir. Bu çok önemli bir adımdır." diye konuştu.


"TOKİ 170 KARAKOL YAPACAK"

Sınır bölgelerine güvenli karakolların inşa edilmesi sürecinin de önemli olduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu: "Karakolların inşası konusunda ise güvenlik ihtiyacı var oradaki askerler açısından. Yani sıradan yapılacak girişimlerde zarar görmeyecek, can kaybına sebep teşkil etmeyecek sağlamlıkta karakolların yapılması gerekiyor. TOKİ ile yapılan anlaşma çerçevesinde hemen yaklaşık 170 tane sağlıklı ve dayanıklı karakollar yapılacaktır."

Alınan kararların terörü bitirmede etkili olacağını, ancak bunun zorlu bir süreç olduğunu bütün milletin bildiğini dile getiren Çelik, teröristbaşı Öcalan'ın dikkate alınması gerektiği yönündeki açıklamara da sert tepki gösterdi. Çelik, şunları dile getirdi: "Kim ne amaçla ne söylüyor biz onu bilemeyiz. Türkiye köklü bir ülke, güçlü bir devlet. Kimi muhatap alacağı, hangi yöntemi izleyeceğine kendisi karar verir. 50 bine yakın vatandaşın kanına mal olmuş insanlarla görüşülmesi diye bir şey söz konusu olamaz. Böyle bir şey hükümetimizin gündeminde yok. Burada bir şeyleri meşrulaştırma zemini oluşturma çabası var. Bunun herkes farkındandır."

Mevlana Mahallesi'nde Kürtlerle Türkler'in birlikte huzur içinde yaşadığına işaret eden Bakan Çelik, bir sorun varsa, bir talep varsa onun çözülmesi için çalıştıklarını kaydetti.

Çelik, demokratik açılımın amacına ulaşıp ulaşamayacağı yönündeki bir soruya ise şu cevabı verdi: "Ben bu açılımın bir yönüyle içindeyim. Sorun diye bir şey yok. Sorun diye takdim edilmesi, ayrışmaya dönük takdim edilmesi bizim gündemimizde yok. Çeşitli kesimlerin, yörelerde yaşayan insanların, inaçn gruplarının talepleri var. Bu taleplerin karşılanmasına çalışmamız var. Hükümetlerin yapması gerekenler budur. Bursa'da bizim öyle mahallelerimiz var ki, Türkiye'nin yoksul denilen mahallelerinden daha da yoksul. Ama sorun bu değil. Sorun vatandaşların talep sorunudur. Mümkün mertebe, vatandaşların eşit şartlar içinde, huzur içinde yaşamalarını gerektiren taleplerden oluşuyor. Demokratik açılımı da bu taleplere cevap verme şeklinde değerlendiriyoruz."


"AÇILIMI HAZMEDEMEYENLER TERÖRÜ AZGINLAŞTIRIYOR"

Çeşitli çevrelerde yaşanan telaşın açılımdan kaynaklandığına dikkat çeken Çelik, Türkiye'nin kritik bir süreçten geçtiğini belirtti.

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye demokratikleşme, normalleşme konusunda anayasa değişikliği dahil çok önemli adımlar attı. İnsanımızın özgürleşmesinden, haklarını kullanmasından, özgür bir birey olarak yaşamasından rahatsız olan çevreler var. Dayatma olacak ki çatışma olsun, kin ve nefret tohumları ekilsin. Oysa demokratikleşme, bu kin tohumlarını ortadan kaldıran bir düzene gitmektir. Bunu hazmetmek istemeyen çevreler, çatışmadan beslenen çevreler bu açılımlardan rahatsız olan çevrelerdir. Terörün azgınlaşmasının altında da bu bakış yatıyor. Geçmiş dönemlerde terör arttıkça demokratik alan daralıyordu, biz bu alanı genişletmeye çalışıyoruz. Bunun ilacı budur. Türkiye'de demokrasi genişlerse, herkes dilediği gibi konuşursa sorunlar azalır."
 
cihan

 



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,862 µs