En Sıcak Konular

KOBİ'lere kıdem tazminatı kolaylığı

27 Haziran 2010 13:08 tsi
Ekonomi yönetiminin uzun süredir üzerinde çalıştığı istihdam stratejisine ilişkin detaylar belli olmaya başladı.

İş dünyasının eleştirdiği kıdem tazminatı sorununu çözmek isteyen hükümet, farklı seçenekleri masaya yatırıyor. Buna göre yanında az sayıda kişi çalıştıran küçük işletmelerin kıdem tazminatının ortak bir havuzdan karşılanması üzerinde duruluyor. Kıdem tazminatını KOBİ'ler için ölüm fermanı olarak değerlendiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de bu sıkıntıyı ortadan kaldıracaklarını belirtiyor. Ergün, kıdem tazminatı ve işsizlik sigortasının tek bir fondan karşılanacağını söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOBİ'lerin ağır yükten kurtulması gerektiği görüşünde. Ergün'e göre bunun için de kıdem tazminatı ve İşsizlik Sigortası Fonu'nun bir arada ele alınması gerekiyor. Hükümet ile iş dünyasını karşı karşıya getiren kıdem tazminatına ilişkin ekonomi yönetiminin çalışmaları hızlandı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) konu masaya yatırılırken tek bir ödeme şekli olması gerektiği belirtiliyor. İşverenin üzerinde yüklerin fazla olduğunu kabul eden ekonomi yönetimi, "İşveren kıdem tazminatı biriktirip de çalışanı emekli olacağı gün ödemek zorunda kalmamalı. Bu bir fonda birikmeli. Fon işçinin kıdem tazminatını karşılamalı. Yoksa küçük işletmeler para biriktiremez." dedi. Aynı yetkili küçük işletmelerin kıdem tazminatı yükünden kurtulmak için çalışanlara girdi çıktı yaptırdıklarına dikkat çekti. Kıdem tazminatına ilişkin sivil toplum kuruluşları da bir fon oluşturulması gerektiğine dikkat çekiyor. Türkiye'de işverenler hem İşsizlik Sigortası Fonu'na para ödüyor hem de kıdem tazminatı için para ayırmak zorunda kalıyor.

31 Mayıs 2010 tarihi itibarıyla İşsizlik Fonu'nun varlığı ise 43,5 milyar liraya ulaşmış durumda. Fonun gelirleri 17 milyar 575 milyon TL işçi ve işveren primi, 5 milyar 942 milyon lira devlet katkısı, 15 milyon 622 bin TL idari para cezası, 389 milyon 691 bin TL gecikme zammı, 202 bin TL diğer gelirler, 150 milyon 318 bin TL iade girişi, 31 milyar 282 milyon TL faiz geliri olmak üzere toplam 55 milyar 356 milyon lira. Fondan çıkan toplam 11 milyar 850 milyon TL düşüldükten sonra geriye 43 milyar 506 milyon lira kalıyor.

zaman




Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,652 µs