En Sıcak Konular

İşte yeni güvenlik stratejisi

27 Haziran 2010 09:53 tsi
İşte yeni güvenlik stratejisi Teröre karşı emir-komuta zinciri kısaltılıyor...

Harp Akademileri’nde toplanan son MGK’da, teröre karşı yeni güvenlik stratejisinin çerçevesi çizilirken, sınır valilerine de süper yetkiler veren kararlar alındığı ortaya çıktı.

Habertürk MGK’da alınan kararlar çerçevesinde yürütülen ve valilere sınır ötesi sıcak takip ile “Vur” emri yetkisi de veren teknik çalışmanın ayrıntılarına ulaştı.

PKK’nın son dönemde gerçekleştirdiği kanlı saldırıların ardından toplanan güvenlik zirvesi ve MGK’da, Türkiye’nin yeni terörle mücadele stratejisinin çerçevesi çizildi. Toplantılarda  operasyon ve silahlımüdahalelerde, Karargâh’a kadar uzanan emir-komuta zincirinde yaşanan gecikme ve aksaklıkları gidermek üzere valilerin tamyetkili kılınması kararlaştırıldı.

Habertürk’ün ayrıntılarına ulaştığı, Başbakanlık’ta teknik çalışması sürdürülen kararların ayrıntıları şöyle:

ASKERİ BÖLGELER:
Yasak bölgeler ile geçici güvenlik bölgelerinin çoban gibi sivil vatandaşlar tarafından ihlali halinde bunlara hangi sınırlar içinde izin verileceği ve müdahale şartları yönetmelikle belirlenecek. Böylelikle; koyunlarını otlatan bir çoban ile terörist unsurun ayrımı daha netleşecek.

SINIR ÖTESİ VE VUR EMRİ:
Sınıra yakın bölgede ya da sınırdan sızmaya çalışan terörist gruba müdahalede askeri birimin her defasında Ankara’dan onay istemesi zaman ve koşullar açısından sıkıntı doğuruyordu. Sorunun aşılabilmesi için 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nda yer alan, sınır ötesi operasyonlarda, ‘her defasında Genelkurmay Başkanı kanalı ile hükümetin müsadesi tahdında ihtiyaca göre’ hareket edileceğine ilişkin hükümde düzenleme yapılacak. Valiler, sıcak takip boyutundaki küçük kapsamlı sınır ötesine doğrudan izin verebilecek.

SAVCI İZNİNDE ORTA YOL:
Hükümet, demokratik açılımla birlikte, geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edilen meraların açılması, yol kontrollerinin azaltılması yönünde valiliklere genelge göndermişti. Jandarmanın arama yetkileri de savcı iznine bağlanmıştı. Ancak jandarma acil müdahale gerektiren ve savcının bulunamadığı durumlarda sıkıntı yaşandığını belirterek, yetkilerinin artırılmasını istedi. Jandarmanın, “Biz tutukluyoruz, savcı bırakıyor” serzenişini de dinleyen ve “Demokratikleşme çabalarından geri adım atılmayacağını” belirten hükümet bir orta yolun bulunması için çalışma başlattı.

PROFESYONEL ORDU:
Profesyonel orduya geçiş çalışmalarının hızlandırılması kararı alındı.

PKK HÜCRE TİPİ:
PKK’nın son dönemde taktik değiştirmesi ve şehirlerde az sayıda militandan oluşan hücre tipi yapılanmaya geçişi masaya yatırıldı.

SORUN ‘ANLIK’ DEĞİL:
ABD ve Irak’tan alınan anlık istihbaratta sorun olmadığı sonucuna varılan MGK’da, iç istihbaratla ilgili MİT öncülüğünde yeni bir yapılanmaya gidilmesi kararlaştırıldı. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı bünyesinde oluşturulacak istihbarat havuzunun bir an önce devreye alınmasının gerekliliğine işaret edildi.

ASKER VE POLİS:
Bölgede polis Özel Harekât timlerinin aktive edilmesi ve takviye yapılması kararlaştırıldı. Jandarma-Kara Kuvvetleri ve Polis Özel Harekât birimlerinin ortak operasyon yapabilmeleri ve emir-komuta sistemi açısından jandarma ve İçişleri Bakanlığı emrine verilmeleri planlandı.



Bu haber 928 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,364 µs