En Sıcak Konular

Gözler Toronto Zirvesi'nde

26 Haziran 2010 19:41 tsi
Gözler Toronto Zirvesi'nde Obama-Erdoğan görüşmesi Türkiye saati ile 24:00'de başlayacak.

Amerika Başkanı Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kanada'daki G-20 Zirvesinde yapacakları ikili görüşmenin yerel saatle 17.00'de yani Türkiye Saati ile gece 00.00'da başlayacağı öğrenildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yarın Kanada'nın Toronto kentinde başlayacak olan iki günlük 4. G-20 Zirvesi, küresel ekonomik ve finansal krizden çıkma sürecine odaklanırken sürdürülebilir ve dengeli büyümeye de ağırlık verilecek. Ancak, zirvede yapılacak yoğun ikili temaslara siyasi konular da damgasını vuracak. Bu çerçevede, özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama ile yapacağı görüşme merakla bekleniyor.

"Dünyanın başlıca uluslararası ekonomik işbirliği forumu" olarak adlandırılan G-20 Grubu, Toronto Kongre Merkezi'nde 26-27 Haziran tarihlerinde yapacağı zirve, küresel ekonomik ve finansal krizden çıkış süreci ve toparlama ile önceki zirve toplantılarda alınan kararların uygulamalarına odaklanacak. Zirvenin gündeminin diğer bir ana maddesini de sürdürebilir ve dengeli büyüme için temellerin atılması konusu oluşturacak.

Asya Krizi'nin ardından 1999 yılında oluşturulan ve 2008 yılına kadar maliye bakanları ve merkez bankası başkanları düzeyinde toplanan G-20 Grubu, küresel krizin patlak vermesi üzerine 2008 yılında devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla ilk zirve toplantısını Washington'da gerçekleşti. Sonraki iki zirve ise, geçen yılın Nisan ve Eylül aylarında Londra ve ABD'nin Pittsburg kentinde düzenlendi.

G-20 Grubu'na, Türkiye ve ABD'nin yanı sıra Çin, Rusya, Fransa, Almanya, İngiltere, Japonya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Hindistan, Endonezya, İtalya, Meksika, Güney Kore, Suudi Arabistan, Güney Afrika ile Avrupa Birliği üye bulunuyor.

TORONTO ZİRVESİNE KİMLER KATILACAK?

Hafta sonunda Toronto kendinde düzenlenecek zirvede G-20 üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları düzeyinde temsil edilecek. Başbakan Erdoğan'ın hazır bulunacağı zirveye katılımcılar arasında şu liderler dikkat çekiyor:

"ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, Suudi Arabistan Kralı Abdullah, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva, Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner ile AB Konsey Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso."

Bu arada, Toronto Zirvesi'ne ayrıca AB Dönem Başkanı İspanya ile Hollanda, Vietnam, Etiyopya ve Malavi liderleri de davet edildi. Zirvede ayrıca, İMF, OECD, Dünya Bankası, BM, DTÖ, İLO ve Finansal İstikrarı Kurulu da temsil edilecek.

ERDOĞAN-OBAMA GÖRÜŞMESİ

G-20 Grubu Zirvesine katılan liderler arasında yoğun ikili görüşmeler yapılacak. Bu bağlamda Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama ile yapacağı görüşmeye önem veriliyor. Washington'da "rahatsızlık" yaratan Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yaptırımlara karşı oy kullanması, "Gazze filosu" baskını nedeniyle Türk-İsrailli ilişkilerin kopma noktasına gelmesi ve PKK'nın saldırılara hız vermesinin ardından Toronto'da gerçekleşecek olan görüşmenin önümüzdeki dönemde ikili ilişkiler ve bölgesel sorunlara ilişkin olarak yapılacak işbirliği açısından merakla bekleniyor.

ZİRVE ÇALIŞMALARI VE PROGRAMI

İlk zirveden bu yana G-20 Grubu üyesi ülkelerin, krize koordine bir yanıtı oluşturduklarına, güvenin yeniden tesis edilmesi için önlemleri uyguladıklarına ve finansal kuralları güçlendirdiklerine dikkat çekiliyor. Bu arada, uluslararası finansal kurumlarını reform etmeye angaje olan liderler, ticareti teşvik etme ve korumacılığa direnme taahhüdünde de bulundular.

Toronto Zirvesi'ne katılacak liderler, yarın kente ulaşacak. Kanada Başbakanı Stephen Harper ve eşi Laureen Harper, liderler ve eşlerinin onuruna yarın akşamı Royal York Otelinde bir resepsiyon verecek.

Pazar sabahı başlayacak olan zirve çalışmaları ise, akşamüstü başkanın bir basın toplantısı ile sona erecek.

Sabah



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,333 µs