En Sıcak Konular

25 yıl sonra 12 imza

26 Haziran 2010 19:40 tsi
25 yıl aradan sonra Türkiye'ye gelecek Endonezya lideri, 12 anlaşmaya imza atacak Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, 25 yıl aradan sonra ilk kez Türkiye'ye geliyor.

25 yıl aradan sonra Türkiye'ye gelecek Endonezya lideri, 12 anlaşmaya imza atacak  
Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, 25 yıl aradan sonra ilk kez Türkiye'ye geliyor.

Endonezya Devlet Başkanı Yudhoyono ve eşi 29 Haziran'da Ankara'da olacak. Yudhoyono'nun heyetinde 4'ü bakan, 80 üst düzey yetkili bulunuyor. Ziyareti çerçevesinde İstanbul'da "Endonezya'nın eşsiz soyut kültür mirası" konulu etkinlikler düzenlenecek. Yudhoyono'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de görüşmesi bekleniyor.

Endonezya Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Endonezya Batik Vakfı, Endonezya kültürünü Türkiye'de tanıtmak amacıyla etkinlikler düzenleyecek. Bu etkinlikler Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'nun Türkiye ziyaretini destekliyor. Endonezya Devlet Başkanı Yudhoyono, 3 Temmuz'a kadar sürecek ziyaret kapsamında bir dizi politik, ekonomik ve kültürel ilişkilere yönelik anlaşmalara imza atacak.

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'nin, temasları kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir konuşma yapması bekleniyor. Ayrıca ziyaret çerçevesinde, Endonezya ile Türkiye arasında 12 anlaşmaya imza atılacak.

Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye ve Endonezya, uluslararası formlarda karşılıklı olarak bir birini destekliyor. Türkiye, Endonezya'nın Uganda'da düzenlenen İslam Ülkeleri Organizasyon Parlamentolar Birliği (PUIC) başkanlığına seçilmesine destek vermişti. Bunun yanı sıra, Başbakanı Recep Tayyip Erdogan, biri Şubat 2005 Açe ziyareti, biri de 2006'da Bali'de düzenlenen D-8 toplantısı olmak üzere Endonezya'yı iki defa ziyaret etmişti.

Ekonomik olarak Endonezya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2009 yılında 1.78 milyar dolar olmuştu. Bu rakam bir önceki yılın hacmi olan 2,1 milyar dolara göre düşük. Yüzde 42.8 varan düşüşün sebebi küresel ekonomik kriz olarak gösteriliyor. 2007 yılında ise iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1.78 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

İSTANBUL'DA ENDONEZYA KÜLTÜRÜ TANITILACAK

Öte yandan İstanbul'da 29 Haziran - 3 Temmuz günleri arasında Endonezya kültürünü ve Batik'ini (yerel sanatla yapılan kumaş) tanıtım amaçlı fuar açılacak. "Endonezya'nın Essiz Manevi Kültür Mirası" temasıyla düzenlenecek fuarda Endonezya'nın geleneksel müzik ve danslarının yanı sıra, batik defilesi, satışı ve yapılışı da fuarda yer alacak.

Fuarda, başta batik olmak üzere, Endonezya mallarının Türkiye pazarına tanıtılması hedefleniyor. Batik sadece bir kumaş olarak değil, manevi değeri ve felsefesi ile birlikte Endonezya ulusuna yayılışı da tanıtılacak. Fuardaki tanıtımla, Endonezya'da yaygınlık kazanan Türk halıları gibi, Endonezya Batik'inin de Türk halkı tarafından tanınması ve kabul görmesi hedefleniyor.

BATİK

Batik kelimesi, aslen jawa dilindeki "yazma" ve "nokta" manasına gelen "amba" kelimesinden geliyor. Batik, kumaş yapma sanatıdır. Batik'in iki önemli özelliği var. Birincisi, kumaşa renk verilmesi, ikincisi ise kendine has motiflerin verilmesi.

Endonezya Batik'i, yapılış tekniği ve teknolojisi, motif ve desenleri ve taşıdığı kültür izleri itibariyle UNESCO Tarafından Dünyanın Essiz Manevi Kültür Mirası listesine alınmıştı.

Uzun yıllardan beri Batik bir el sanatı olarak Endonezya'nın zengin kültürü içerisinde yer alıyor. Önceleri Jawa bayanları tarafından el sanatı olarak yapılan bu güzide sanat, modern dünya ile bilirlikte erkekler tarafından da baskı yoluyla yapılıyor.

(CİHAN)



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs