En Sıcak Konular

Bağış: Evlat acısının milliyeti olamaz

26 Haziran 2010 16:07 tsi
Bağış: Evlat acısının milliyeti olamaz Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, son günlerde terörle ilgili yaptıkları açıklamaların çarpıtıldığını belirterek "Bizim yaptığımız çağrılar, o anne babalar içindir. Evlat acısının milliyeti olmaz" dedi."

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, son günlerde terörle ilgili yaptıkları açıklamaların çarpıtıldığını belirterek, "Hiçbir anne, baba, evladının kötü bir geleceğe sahip olmasını; oğlunun dağa çıkmasını, Mehmetçiğe silah sıkmasını istemez. Anne babaların, terör sarmalına düşen evlatlarına yaptıkları çağrıları, onların acılarını gördük. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nin (ABGS) Antalya Dedeman Otelinde düzenlediği "Medya Mensupları için AB Semineri"nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Batı’ya dönük rotasını değiştirmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini vurguladı. Herkesin farklı endişeleri, şüpheleri olabileceğine işaret eden Bağış, "AB süreci, bütün bu endişeleri geride bıraktığımız bir süreç" diye konuştu.

-KAZAN KAZAN POLİTİKASI-

Türkiye’nin üyelik sürecinden, AB’nin de çok şey kazandığını belirten Bağış, sürecin "kazan kazan" platformuna dayandığını; bu karşılıklı sürecin daha iyi anlaşılabilmesi için böyle eğitim programları düzenlediklerini söyledi. Bağış, şöyle konuştu:

"AB üyeliği sürecini hâlâ algılamakta zorluk çeken, korkan, endişe duyan vatandaşlar, siyasiler bulunuyor. Bu korkular, maalesef Avrupa’da da var. Bunun üzerinden siyaset yapanlar var. İletişim bu nedenle çok önemli. Hem Avrupalıların Türkiye’yi daha iyi anlaması, hem bizim Avrupa’yı anlamamız için projelerde sizin de katkınıza önem veriyoruz."

-"EKSEN KAYMASI YOK"-

Egemen Bağış, Türkiye’nin son dönemde iki konu üzerinden yanlış anlaşıldığını söyledi.

Türkiye’nin, BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a ek yaptırımlar uygulanmasına "hayır" oyu vermesini Türkiye’nin dış politikasında eksen kaymasının göstergesi olarak algılayanlar olduğunu belirten Bağış, "Güvenlik Konseyinde fikirlerimizi dile getiririz, oyumuzu kullanırız, ama Güvenlik Konseyi bir karar aldıktan sonra, biz de o kararı uygularız, uyarız" dedi.

Bağış, Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan konvoya, uluslararası sularda, tamamen hukuka aykırı bir şekilde müdahale edilmesi sonrası gösterilen tepkinin de "eksen kayması" olarak algılandığını hatırlatarak, "Eğer gemide hayatını kaybedenler başka ülkelerin vatandaşları olsaydı, o ülkelerin liderleri sessiz kalacak mıydı?" diye sordu.

"Türkiye, ne yapılması gerekiyorsa onu yaptı" diyen Bağış, "Uluslararası hukuka saygılı bir şekilde İsrail’in özür dilemesi, yaptığı korsanlığın yanlış olduğunu önce kendi anlaması ve dünyaya anlatması için fırsat verildi. Maalesef hayatını kaybedenlerin ailelerinden hâlâ özür dilenmiş değil" dedi.

-"KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ"-

Türkiye’nin Batıya dönük rotasını değiştirmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğine dikkat çeken Bağış, Türkiye’nin, uluslararası arenada çok farklı ve önemli platformlarda önemli roller aldığını vurguladı.

-"AB TAM ÜYELİK SERÜVENİNİN YOLU TBMM’DEN GEÇER"-

Bağış, Mevlüt Çavuşoğlu’nun AKPM Başkanlığı görevine de değinerek, Çavuşoğlu’nun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığını ilk defa Viyana’nın doğusuna taşıdığını, kendisiyle çok gurur duyduğunu söyledi. "AB tam üyelik serüveninin yolu TBMM Genel Kurulu’ndan geçer. Biz sıkıştığımız her dönemde, reformlarla tıkanıklıkları aştık" diyen Bağış, şöyle dedi:

"Bundan sonra da bu engelleri aşmanın yolu, kendi reformlarımıza ağırlık vermek olacaktır. Bu reformları iyi anlatabilmek için sizlerin yardımlarına ihtiyacımız var."

-ÖZAL’I ANDI-

Seminer açılışında gösterilen, "Doğa İçin Çal" inisiyatifinin hazırladığı "Uzun İnce Bir Yoldayım" klibine değinen Bağış, "Rahmetli Turgut Özal, bu süreç için uzun ince bir yol demişti. Bugün farklı illerin, farklı kökenlerin, tarzların temsil edildiği bir kliple seminerin açılışını yapmayı uygun gördük" dedi.

"Medya Mensupları İçin AB Semineri"nde, gazetecilerin de aralarında bulunduğu uzmanlar, akademisyenler ve ABGS yetkilileri Avrupa Birliği süreciyle ilgili panellerde söz alacak. Seminere, farklı illerden 50’den fazla basın mensubu katıldı.



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,218 µs