En Sıcak Konular

'Diyasporaya vatandaşlık verilsin'

26 Haziran 2010 08:32 tsi
'Diyasporaya vatandaşlık verilsin' Nisanda askıya alınan protokollere rağmen Ankara ve Erivan arasındaki diplomatik sürecin sürdüğünü belirten Amerikalı stratejist Richard Giragosian, "Benim gibi kökeni Türkiye'ye dayanan Ermeniler'e vatandaşlık ve Ağrı'ya vizesiz geçiş önerildi" dedi

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan Ermeni Ulusal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Richard Giragosian, Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin askıya alınmasına rağmen, iki ülke arasında gizli diplomatik sürecin kapalı kapılar ardında devam ettiğini ve Ankara'nın kökeni Türkiye'ye uzanan diyasporadaki Ermenilere vatandaşlık önerdiğini iddia etti. Uluslararası Hrant Dink Vakfı tarafından organize edilen "Türkiye-Ermenistan Gazeteciler Diyalog Programı" çerçevesinde Erivan'a giden Türk gazeteciler, 5 yıl önce başkent Erivan'a yerleşen Ermeni asıllı ABD'li stratejist Richard Giragosian ile perde arkası gelişmeleri konuştu.

AĞRI'YA VİZESİZ GEÇİŞ
İki ülke arasında yaşanan ilişkileri uzun zamandan beri takip eden Giragosian, protokollerin 22 Nisan'da askıya alınmasına rağmen gizli diplomatik sürecin devam ettiğine işaret etti. Bu sürecin yaz aylarında da süreceğinin altını çizen Giragosian, Türkiye'nin kapalı kapılar ardında masaya Ermeniler'i şaşırtan öneriler getirdiğini söyleyerek şunları kaydetti: "Diyasporada bulunan ve benim gibi kökeni Türkiye'ye dayanan Ermeniler'e, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı önerildi. Diğer önerilerse arkeolojik, kültürel çalışma konularında. Türkiye, Ağrı Dağı'nı yakından görmek isteyen Ermeniler'e vizesiz olarak bu fırsatı sunmayı önerdi. Bunlar cesur ve ilginç önerilerdi."

TÜRKİYE'NİN GİZLİ SİLAHI
Türkiye'nin Ermeni diyasporasına gerektiğinden fazla önem atfettiğini söyleyen Giragosian, "Türkiye'nin henüz kullanmadığı gizli bir silahı var: İstanbul Ermenileri. Türkiye'de ilk kez bir Milli Eğitim Bakanı azınlık okulunun mezuniyet törenine katıldı. Sembolik açıdan çok önemliydi. Ermeni cemaati çok daha etkili kullanılabilir. Türkiye için önemli olan diyaspora değil İstanbul Ermenileri'dir. Türkiye, diyaspora yerine onlarla ve Ermenistan'la konuşmalı" önerisinde bulundu. Türk ordusunun da sınırın açılmasına olumlu yaklaştığını belirten Giragosian, "Bunu, doğunun ekonomik anlamda istikrara kavuşacağını düşündükleri için istiyorlar" dedi.

JESTTEN ÖTEYE GEÇMEZ
Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ercan Çitlioğlu: "Diyaspora olarak adlandırılan Türk kökenli Ermeniler'e Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı önerilmesi, jestten öteye geçmez. Neredeyse dört kuşaktır dünyanın çeşitli ülkelerine yerleşen ve oralara entegre hale gelmiş ve kendilerine bir şekilde düzen kuran Ermeniler, Ermenistan'a dahi gitmemişken, Türkiye'ye mi gelecekler? Böyle bir şeyin mantığı olmadığını düşünüyorum."

PROTOKOLLERE TEPKİ
Diyaspora Ermenileri, yaşadıkları ülkenin siyasetinde önemli bir güce sahip. Türkiye ve Ermenistan ilişkilerini normalleştirmeyi öngören protokollere, en çok diyaspora çevrelerinden tepki gelmişti.

Bülent Ergün / Sabah



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,577 µs