En Sıcak Konular

AP'deki İngiliz milletvekillerinden KKTC ile doğrudan ticarete destek

25 Haziran 2010 20:30 tsi
Kıbrıs Türk sivil toplum örgütleri tarafından başlatılan "Yardım değil ticaret" kampanyasına destek veren Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekillerinin sayısı gittikçe artıyor.

Brüksel'de Doğrudan Ticaret Tüzüğü'ne (DTT) onay veren Andrew Duff ve Graham Watson olmak üzere birçok AP milletvekiliyle görüşen İngiltere merkezli Ambargolular Derneği Başkanı Fevzi Hüseyin, AP'nin İngiliz parlamenterlerinden güzel mesajlar aldığını söyledi. Sadece Güney Kıbrıs'la doğrudan ticaret yapabilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), diğer AB ülkeleriyle ticaret yapması halinde kısıtlamalar ve daha yüksek maliyetlerle karşılaşıyor.

Ambargolular Mayıs ayında AP'deki tüm İngiliz parlamenterlere Kuzey Kıbrıs ve İngiltere'deki Kıbrıs Türk Ticaret Odaları (KTTO) ve birçok Kıbrıs Türk sivil toplum örgütü tarafından imzalanan "Yardım değil ticaret" ortak deklarasyonunun bir kopyasını göndermişti. Hüseyin'in hafta ortasında Brüksel'e yaptığı ziyaret, bu eylemi geliştirmek ve farkındalığı desteğe dönüştürmeyi amaçlıyordu. KKTC'nin Brüksel'e yeni atanan temsilcisi Ahmet Erdengiz ve dört İngiliz AP milletvekili Andrew Duff (Liberal Demokrat), Chris Davies (Liberal Demokrat), Graham Watson (Liberal Demokrat) ve Mary Honeyball (İşçi Partisi) ile görüştü. Hepsi de AB'nin Kıbrıs konusunda dengeli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini kabul ederken, birçok AP milletvekili ise grubun, AB'nin Kıbrıslı Türkler aleyhine uyguladığı ayrımcılık konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik çabalarını övdü.

Çeşitli politik grupların liderlerinin katılımıyla gerçekleşecek olan AP Başkanlar Konferansı planlandığı tarihten yaklaşık bir ay sonra, 2 Temmuz'da Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nü tartışacak. Ancak bu yılın ilerleyen aylarına kadar somut bir karar olmayacağı konusundaki yaygın bir görüş bulunuyor. Liberal Demokrat AP parlamenterleri ise DTT'nin daha fazla milletvekiline ulaşması için yapılan çalışmalara destek vereceklerini açıkladı.

AP parlamenterlerinin öneri aleyhinde oy kullanmalarını sağlamak için hareket geçen Rum lobisi ise yoğun bir şekilde kampanyaya karşı mücadele ediyor. Brüksel ziyaretinin ardından konuşan Fevzi Hussein, görüşmelerinin çok faydalı geçtiğini belirterek, "Görüşmelerim sırasında AP'deki İngiliz parlamenterlerden telefonla harika tepkiler aldık. Açıkçası İngiltere DTT'yi destekleyecek ama diğer 25 AB ülkesinin de bu önemli kampanyaya destek vermesi için çaba göstermeliyiz. Bunu yapabiliriz ancak KKTC'nin Brüksel'deki profesyonel lobiciliğe olan finansmanını artırması gerekmektedir." dedi. Fevzi Hüseyin, lobi için Brüksel'deki KKTC gruplarının maddi zorluk yaşadıklarını da sözlerine ekledi.

cihan



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,015 µs