En Sıcak Konular

Çelebi: Barış isteyenler önce silah bırakmalı

25 Haziran 2010 16:49 tsi
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle yaptığı görüşmeye ilişkin, ''Bütün bu örgütler aslında bir çağrı yapıyor; silahların konuştuğu bir ortamda barış olmaz. Barış isteyenler ilk önce si

Çelebi, Tarabya'daki Huber Köşkü'nde gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Herkesin ayrı ekonomik paket talebi, onunla birlikte demokratikleşme talebi olduğunu belirten Çelebi, ''Bütün bu örgütler aslında bir çağrı yapıyor; silahların konuştuğu bir ortamda barış olmaz. Barış isteyenler ilk önce silahı bırakmalılar. Silah tehdidi altında barış veya demokratikleşme olmaz. Bu konudaki zeminimizin çok net olduğunu söyleyebiliriz. Ama diğer örgütler, biraz önce ifade edildiği gibi ayrı ayrı taleplerini, dosyalarını, bütün bilgilerini verdiler. Onlar ayrı ayrı paylaşacaklardır'' diye konuştu.

Süleyman Çelebi, bugüne kadar Cumhurbaşkanı Gül'ün her yerde ifade ettiği iradenin dışında yeni bir yaklaşım, kamuoyunun bilmediği, gizlilik taşıyan yeni bir şey olmadığını kaydetti.

Bir gazetecinin, ''İçeride, 'sorun şiddetle çözülemez' denilmiş. Yani askeri operasyonla çözülemez mi?'' şeklindeki sorusu üzerine Çelebi, ''Burada büyük bir mutabakat öyle. Hiçbir şekilde askeri mutabakat demeyelim de olağanüstü hal ve yöntemler yerine daha anlaşılır, daha halkla kucaklaşacak demokratikleşme paketi açılmalı. Ama bunun ilk yolu, ilk adımı, biz de öyle görüyoruz, silahların konuştuğu bir ortamda bu tip yaklaşımlar, bu tip demokratikleşme adımlarının asla olmayacağıdır, bunu söyledik'' dedi.

Çelebi, başka bir soruyu yanıtlarken, her örgütün talebinin farklı olduğunu vurgulayarak, ''Bu konuda ana muhalefet partisi lideri Sayın Kılıçdaroğlu'nun geldiği noktada, kanın kanla yıkanmayacağına ilişkin değerlendirmesinden tutun da diğer konulara kadar örgütlerin farklı açılımları var. Bu açılımların hepsini ayrı ayrı ele almak lazım. 'Ortak irade budur' deme hakkına ben sahip değilim'' diye konuştu.

Görüşmenin tatmin edici olup olmadığı sorulan Çelebi, görüşmenin yararlı olduğunu ifade ederek, kendilerinin de daha önce bölgede yaşanan sorunları Cumhurbaşkanı ile paylaşmaya yönelik taleplerinin olduğunu anımsattı.

Çelebi, bütün örgütlerin bir araya gelerek herkesin görüşünün alınmış olmasının önemine işaret etti.

Görüşmede sınır ötesi operasyon konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Çelebi, gülümseyerek, ''Hayır, bizim askeri alanları konuşmaya hakkımız yok'' yanıtını verdi.

Çelebi, Cumhurbaşkanı Gül'ün sivil toplum kuruluşlarından beklentisi olup olmadığına yönelik bir soruya karşılık, ''Cumhurbaşkanı görüş alışverişinde bulundu. Bunu daha da geliştirecek. Siyasi partilerle, iktidarla hangi görüşmeleri yapacak, o Cumhurbaşkanımızın takdiridir. Ama bizim görüşlerimizi çok net ifade etme fırsatımız oldu'' dedi.

 



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,696 µs