En Sıcak Konular

İnternet kullanıcılarına önemli uyarı

25 Haziran 2010 16:47 tsi
internet servis sağlayıcıları, sanal dünya gezginlerine önemli bir uyarıda bulundu.

Türkiye'de son dönemde artan kaçak internet kullanımıyla ilgili olarak, internet servis sağlayıcıları (ISS) abonelerini, illegal ADSL kullanımı yüzünden karşılaşabilecekleri olumsuz durumlara karşı uyarıyor.


ADSL internetin paylaşılarak kullanılması, sözleşmeyi imzalayan müşterilere Türk Ceza Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemelerle birlikte ağırlaşan cezai müeyyideler getiriyor. ADSL hizmeti sözleşme gereği yasal olarak bireysel kullanımla sınırlı bir hizmet ve dolayısıyla sözleşme kuralına, satış koşullarına uygun tüketilmesi gerekiyor. Fiyatlandırma çalışmaları, hizmet kalitesi ve benzeri türlü kriterlere göre ortalama bir müşteriye göre planlayarak sunulan hizmetin bir sitede, apartman gibi yerlerde tek müşteri adına toplu olarak kullanılması, sözleşme kurallarının dışında illegal kullanılması anlamına geliyor. Tüketicilerin imzaladıkları sözleşme kurallarına aykırı olan bu durumun yasa dışı olduğunu bilmeleri ve müşterilerin daha büyük sorunlarla karşılaşmamaları için İnternet Servis Sağlayıcıların da illegal olan bu tür kullanımları bildirmesi ve engellemesi gerekiyor.

Günümüzde internet yaygın ve her konuda tüketilen bir mecra konumunda. Güvenlik bu noktada çok büyük önem arz ediyor. Tüketicilerin basit gibi görünen kaçak internet kullanımıyla karşı karşıya kaldıkları riskler inanılmaz büyük sıkıntılara yol açabilir nitelikler taşıyor. Artık elektronik bankacılıktan sosyal paylaşım ağlarındaki özel bilgilere kadar, e-posta ortamlarında iletişimden elektronik ticarete kadar internet o kadar hayatın içinde kullanılıyor ki, kişisel güvenlikle ilgili zafiyet doğurabilecek her şey, tüketicilerin karşılaşacağı çok daha büyük sorunlara dönüşebiliyor. Örneğin internetin apartmandaki ya da sitedeki komşularla paylaşılması durumunda, faturası ve ticari sözleşmesini yapan kişiye ait internet hattı üzerinden başkalarının yaptıklarını bilmek ve dolayısıyla meydana çıkabilecek herhangi bir suçtan kurtulmak mümkün değil. Bir e-ticaret sitesinde para transferiyle ilgili veya dolandırıcılıkla ilgili bir meselede soruna muhatap olacak kişi, hattan faydalandırılan kişi ya da kişiler değil hat sahibi olan kişinin kendisi olacak. Çünkü bütün kayıtlar suçun gerçekleştiği işlemin bu kişinin hattı üzerinden yapılmış olduğunu gösterecek.

STB ve Servisler Pazarlama Müdürü Hakan Gökçe Akgün, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları ifade ediyor:

"Müşterimizin yüklendiği risk ve olası zarar, bizim servis sağlayıcı ve işletmeci olarak ettiğimiz zarardan çok daha büyük. İnternette oluşabilecek en küçük risk tüketicilerimizin hiç arzu etmediğimiz hukuki ya da hukuk dışı unsurlar arasında oluşabilecek bir takım negatif iletişimlere maruz kalmalarına yol açabilir. Kaçak internet kullanımında sözleşme sahipleri kendileri göndermediği halde örneğin hakaret içeren bir e-posta, Facebook veya MSN iletisi nedeniyle adli sorunlar yaşamanın yanı sıra umulmadık şekilde hakarete maruz kalmış kişilerin saldırısına bile uğrama riskleri var. İnternet Servis Sağlayıcılar adli mercilerden gelen 'Bu mesaj nereye, kimden, hangi saatte gitmiştir, kim erişmiştir?' gibi sorulara lisans yükümlülüğü çerçevesinde bilgileri paylaşmak durumundalar. Bu yüzden müşterilerimizin büyük mağduriyetler yaşamamaları için kaçak internet kullanımından uzak durmalarını, bu gibi durumlardan şüphelendiklerinde çağrı merkezimize, ilgili kurumlara başvurmalarını rica ediyoruz. Zira dünyada güncelliğini koruyan en önemli problemlerden birisi niteliğindeki çocuk pornografisi içeren internet sitelerine veya yasa dışı başka sitelere giriliyor olabilir."

Türk Ceza Kanunu'nun yenilenen ilgili maddelerine göre hattın sahibi bilgisi dışında bile olsa Akgün'ün bahsettiği gibi durumların tamamı bilişim suçları kapsamında ele alınıyor. Kaçak internet kullanımına giren ortak ADSL kullanımlarında, internet üzerinden işlenen suçlarda, ADSL aboneliği kimin adınaysa, o kişi ya da firma hukuken sorumlu tutuluyor.

CİHAN

 



Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,791 µs