En Sıcak Konular

İsrail üzerindeki Şalit baskısı artıyor

25 Haziran 2010 14:21 tsi
Hamas tarafından kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in esareti 4'üncü yılını doldururken, İsrail halkının Filistinli örgütle gerçekleştirilecek olası bir esir teatisi için Tel Aviv hükümeti üzerindeki baskısı artıyor.

Şalit'in 25 Haziran 2006'da Hamas tarafından kaçırılmasının 4'üncü yıl dönümünde İsrail hükümeti üzerindeki baskı da artıyor.

Yapılan anketlere göre, İsrail halkının büyük çoğunluğu, 23 yaşındaki Şalit'in kaçırılmasının ardından Gazze Şeridi'ne abluka uygulayan Tel Aviv hükümetinin, Hamas'ın esir değişimi teklifini kabul etmesini istiyor.

Hamas, Şalit'in teslim edilmesi karşılığında İsrail hapishanelerinde tutulan ve aralarında üst düzey örgüt yetkililerinin de bulunduğu yüzlerce Filistinli'nin serbest bırakılmasını şart koşuyor.

İsrail hükümeti bu teklife soğuk bakarken, geçen dört yıllık süre zarfında psikolojik olarak yıpranan İsrail halkı ise bu teklifin kabul edilmesini istiyor. Yediot Aharonot gazetesinde yayımlanan ankete göre, İsrail halkının yüzde 72'si Şalit'in serbest kalması için yüzlerce militanın serbest kalmasına razı.

TÜRKİYE DE DEVREYE GİRMİŞTİ

İsrail ve dünya kamuoyunu uzun süredir meşgul eden esir asker Şalit'in serbest bırakılması konusunda Türkiye de devreye girmişti. Ancak Türkiye ve Mısır'ın aracılığındaki esir değişimi müzakerelerinden sonuç alınamamıştı.

Şalit 25 Haziran 2006'da Hamas ve iki diğer Filistinli örgüt tarafından Gazze sınırında gerçekleşen bir çatışmada esir alınmıştı. Şalit kaçırıldığında 19 yaşında bir onbaşıydı.

İsrail, Hamas'ı Şalit'i serbest bırakmaya zorlamak için aldığı abluka kararında 31 Mayıs'taki kanlı gemi baskınının ardından geçtiğimiz hafta yumuşamaya giderek, tüm gıda maddeleri ve bazı inşaat malzemelerinin Gazze'ye karadan girişine izin vermişti.

Şalit'in 2006 yılında Hamas tarafından esir alınmasının ardından, İsrail ve Mısır Gazze'nin sınırlarını giriş-çıkışlara büyük ölçüde kapamış, Hamas'ın 2007'de bölgede Batı destekli Filistin Yönetimi'ni devirmesinden sonra ise abluka daha da sıkılaştırılmıştı.



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,484 µs