En Sıcak Konular

Türkiye bu savaşta 1000 şehit vermişti

25 Haziran 2010 14:00 tsi
Türkiye bu savaşta 1000 şehit vermişti Kuzey ve Güney Kore'de savaşın başlamasının 60'ıncı yıl dönümü anılıyor. Türkiye'nin de bin şehit verdiği savaş teknik olarak halen devam ediyor.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de, savaşın başladığı güne atıfla "6/25" olarak adlandırılan savaşı anmak için resmi tören düzenlendi.

Devlet Başkanı Lee Myung-bak törende, savaşa asker veya yardım gönderen ülkelerin temsilcilerini takdim ederek konuşma yaptı. Törene Güney Koreli ve yabancı gaziler, büyükelçiler ve muvazzaf Kore ve ABD askerleri katıldı.

Lee, "60 yıl önce bugün, Kuzey Kore komünistleri, bir hafta sonu şafağında herkes huzur içinde uyurken 38. paralelin tüm cephelerinden ateş açtı" dedi.

Savaşı, "anavatanın kurtuluş savaşı" olarak nitelendiren Kuzey Kore'deyse yıl dönümünde devlet ajansı, "ABD, Kore savaşının kışkırtıcısı" başlığıyla, "savaşı sürpriz bir saldırıyla ABD'nin başlattığını" belirttiği bir yazı yayımladı.

Yazıda, "Tüm tarihi gerçekler, Kore'de savaşı başlatanın ABD emperyalistleri olduğunu gösteriyor ve ABD bu sorumluluktan asla kaçamaz" denildi.

TÜRKİYE BİN ŞEHİT VERDİ

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 devlet, BM bayrağı altında Güney Kore’nin yanında 25 Haziran 1950'de başlayan savaşa katıldı. Üç yıl süren savaş sırasında 700’den fazla şehit veren Türkiye, 1953 yılında imzalanan Ateşkes Anlaşması ertesinde de Yarımada’da barışın tesisi amacıyla görevlerini sürdürdü. Bu dönemde hayatını kaybedenlerle birlikte şehitlerimizin sayısı binin üzerine çıktı.

Savaşta Çin askerleri Kuzey Kore'nin yanında yer aldı. Savaş ateşkesle sona erdi, ancak daimi bir barış anlaşması hala imzalanmadı. Bu sebeple iki ülke, teknik olarak hala savaş durdumunda gözüküyor. Güney Kore'de caydırıcılık için 28 bin 500 Amerikan askeri bulunuyor.

İki ülke son dönemde bir Güney Kore savaş gemisinin, Kuzey Kore'ye ait bir torpidoyla batırılmasının ardından pratikte de tekrar savaşın eşiğin geldi.

Türk Dışişleri Bakanlığı, savaşın 60'ıncı yıl dönümü vesilesiyle bugün bir açıklamada yayımladı. Açıklamada, "Dost Kore halkıyla, kökleri tarihe dayanan ilişkilerimizin 'kan kardeşliği'ne dönüşmesine de vesile olan bu anlamlı günde, kahraman şehitlerimizi rahmetle anıyor ve gurur kaynağımız gazilerimize şükranlarımızı sunmayı bir görev addediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Hürriyet



Bu haber 1,053 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,572 µs