En Sıcak Konular

20 milyar dolarlık ihracat

25 Haziran 2010 13:32 tsi
20 milyar dolarlık ihracat Türkiye, Avrupa Birliği üye adayı bir ülke olarak Ortadoğu ile siyasi bağlarını kuvvetlendirmesi bu bölgede daha fazla yatırım yapma fırsatı yakaladı.

Geçen yıl Türkiye’nin ihracatının yüzde 20’si Ortadoğu’ya yapıldı ve bu bölgeye toplam 19.2 milyar dolar değerinde mal ihracat edildi. 2004 yılında bu oran yüzde 12.5 seviyesindeydi.   

Türkiye, bankacılıktan, enerjiye, gıdadan telekomünikasyona kadar birçok farklı alanda büyük çaplı yatırımlar gerçekleştirdi.    

Suriye Maliye Bakanı, bu ayın başında devlet bünyesinde olan Ziraat Bankası’nın, Suriye’de yerel bankalarla birlikte bir ortak girişim gerçekleştirmeyi planladığını söyledi. Ziraat Bankası’nın bu ortak girişimde yüzde 60’lık bir hissesinin olacağı belirtildi.

Suriye Maliye Bakanlığı ile varlık açısından Türkiye’nin en büyük bankası olan Ziraat arasında yapılacak bir sonraki görüşmenin Haziran’ın sonundan önce gerçekleşmesi bekleniyor.

EN BÜYÜK İKİNCİ TEDARİKÇİ İRAN

Türkiye her yıl İran’dan 10 milyar metreküp doğalgaz satın alıyor ve bu miktar Türkiye’nin ülke içindeki ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılıyor.

İran, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ’ye (TÜPRAŞ) 2009’da 3.2 milyon ton ham petrol arzı sağladı. TÜPRAŞ’tan alınan bilgilere göre, 2008’de bu oran yüzde 7.5, 2007’de yüzde 8.86 oranındaydı.

Buna göre İran, Rusya’dan sonra Türkiye’ye en fazla petrol arzı sağlayan ikinci ülke oluyor.

Türkiye’nin devlet bünyesindeki boru hattı operatörü TÜPRAŞ’ın aynı zamanda sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatı için Katar ile görüşme halinde olduğu biliniyor. 

EKİLECEK ARAZİ PEŞİNDELER

Suudi Arabistan’ın devlet bünyesindeki gıda şirketi Planet Food World, önümüzdeki dört yıl içinde Türkiye’den arazi alıp, tarım sektöründe 5 milyar dolarlık yatırım yapmak istediğini açıkladı.

Türkiye, Bahreyn ve Abu Dabi gibi ülkelerden de gıda sektörüne yatırım bekliyor. Ortadoğu’da tarım yapılabilecek arazinin çok az olmasından dolayı, bu bölgedeki zengin ülkeler tarımsal üretim için başka ülkelerdeki fırsatları kolluyor.

TELEKOMÜNİKASYONDA DA VARLAR

Dubai merkezli Oger Telecom, 2005 yılında Türk Telekom’un yüzde 55’lik hissesini 6.55 milyar dolar karşılığında satın aldı.

Oger Türk Telekom’daki hissesini artırabileceğini açıklarken Türk hükümeti de ek olarak şirketin yüzde 15 ya da 20’lik hissesini satışa çıkabileceğini dile getirdi.

Reuters



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,082 µs