En Sıcak Konular

'PKK, hükümeti kışkırtmaya çalışıyor'

25 Haziran 2010 13:03 tsi
'PKK, hükümeti kışkırtmaya çalışıyor' İngiliz The Economist dergisi bu haftaki sayısında Türkiye'deki terör saldırıları ve demokratik açılım sürecini değerlendirdi.

'Tıkanan açılım' başlıklı makalede, savaşın gölgesinin Kürt nüfusun yoğunlukta olduğu Güneydoğu Anadolu'ya yeniden düştüğü belirtildi.

"PKK militanları 25 yıllık savaşlarını tırmandırırken, son saldırılarda 16 kadar Türk askeri öldürüldü." diyen Economist, Halkalı'daki bombalı saldırıyı da hatırlattı. Dergiye açıklama yapan Amerikalı uzman Henri Barkey ise PKK'nın savaşı güneydoğunun dışına taşıması ilk kez gerçek bir risk." değerlendirmesinde bulundu.

Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli'nin bölgede olağanüstü hal ilan edilmesini istediğini hatırlatan dergi, saldırılar nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üzerindeki baskının arttığı yorumunu yaptı. Önceleri 'Kürt açılımı' olarak adlandırılan demokratik açılımların militanların Habur'dan girişleri sırasında yapılan mitinglerin Türkleri hoşnutsuz ettiğini öne süren Economist, Aralık ayında 7 askerin şehit olduğu Reşadiye saldırısıyla açılımın daha da zayıfladığını belirtti.

PKK'nın, hükümetin Kürtler nezdindeki popülaritesini düşürmek için hükümeti eski baskıcı yöntemleri kullanmaya doğru kışkırtmak istediğini savunan Economist, Erdoğan'ın açılımdan taviz verilmeyeceğini, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da olağanüstü hal ilan edilmeyeceğini söylediğini aktardı. Dergi, Mecliste Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılacak değişiklikler hakkındaki görüşmelerin başladığını hatırlattı.

Buna karşın kayıpların arttığına ve gelecek yılki seçimlerin de yaklaştığına dikkat çeken Economist, şu yorumda bulunuyor: "Erdoğan'ın daha fazla taviz vererek milliyetçi öfkeyi karşısına alması pek mümkün görünmüyor. Bunu yapsa bile, PKK çıtayı yükseltecektir, çünkü çözümün taraflarından biri olmak istiyor. Bu oluncaya dek de şiddet olaylarının sona ermesi muhtemel görünmüyor."

 cihan



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,517 µs