En Sıcak Konular

'ABD ile istihbarat paylaşımı sorunsuz'

25 Haziran 2010 12:09 tsi
'ABD ile istihbarat paylaşımı sorunsuz' Genelkurmay Başkanlığı, bugün basını bilgilendirme toplantısı yaptı; artan terör olayları ile ordunun profesyonelleşmesi konusunda gelinen aşama hakkında bilgi verdi.

Sınır güvenliğini profesyonel asker sağlayacak

TSK, "Başta Irak olmak üzere sınır güvenliğini profesyonel asker koruyacak" açıklamasını yaptı. Gediktepe'deki mevzi ziyaretiyle ilgili olarak da, "Başbakan ve komutanların çömelme görüntüleri askeri gereklilikti. Ayakta durmaları tehlikeliydi" denildi.

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve komutanların Gediktepe ziyareti esnasında mevzilerde çömelmeleriyle ilgili, "Mevzilerde iken Türkiye Cumhuriyeti Başbakanını ve komutanlarını tehdide açık bir şekilde ayakta tutmak doğru bir hareket tarzı olmazdı. Kısacası bu askeri bir gerekliliktir" dedi.

Tümgeneral Güler, Genelkurmay Başkanlığı karargahında yapılan basın bilgilendirme toplantısında, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Gediktepe'yi ziyaret esnasında Başbakan ve komutanların, mevzilerde çömelme fotoğrafı" konusundaki soru üzerine, Tümgeneral Güler, "Görüntülerden de açık bir şekilde görüldüğü üzere, orası düzenli bir cephe, mevzi değil, Türkiye-Irak sınır hattının tam üzerindedir. Sıfır hattıdır. Güneyi Irak'ın kuzeyidir, güneydeki arazi daha hakim bir arazidir. Her zaman bir kaç teröristin veya keskin nişancıların civarda bulunması mümkündür. Erler ayakta değil. Mevzilerde iken, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanını ve komutanlarını tehdide açık bir şekilde ayakta tutmak doğru bir hareket tarzı olmazdı. Kısacası bu askeri bir gerekliliktir" yanıtını verdi.

Bu tip mevzilerde uzak mesafeli ateşler sonucu şehit verilen olaylar olduğunu anlatan Tümgeneral Güler, "Burada önemli olan belirli bir risk alınarak Gediktepe'ye gidilip oradaki personel ile birlikte olmaktır" diye konuştu.

"ABD ile istihbarat paylaşımı sorunsuz"

Genelkurmay Başkanlığı İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Fahri Kır da, Türkiye ile ABD arasında 2007 yılının Kasım ayında başlayan istihbarat paylaşımının sağlıklı bir şekilde sürdürüldüğünü, insansız hava araçları "PREDATÖR"lerin TSK personeli kontrolünde kullanıldığını ve günde 15-16 saat uçuş yaptıklarını bildirdi.

"Predatör"lerin, gözetleme yaparken 130 metre genişliğinde 130 metre uzunluğunda bir alanın görüldüğünü, bir seviye yaklaştırma yapıldığında ise bu uzunlukların 60 metre olduğunu anlatan Tümgeneral Kır, "Predatör'den alınan görüntüler, tarafımızdan gerçek zamanlı olarak izlenmekte, analiz edilmekte, değerlendirilmekte ve gerekli operasyonel faaliyetler icra edilmektedir" diye konuştu.

Tümgeneral Kır, özellikle hava koşulları nedeniyle "Predatör"lerin bazen kısıtlamalara uğradığına da dikkati çekti.

cnnturk



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,691 µs