En Sıcak Konular

Okyanuslar alarm veriyor!

25 Haziran 2010 09:56 tsi
Okyanuslar alarm veriyor! Bilim adamları, milyonlarca insanın hayatını tehdit edecek bulgulara ulaştı...

Okyanusların en ücra köşelerindeki ispermeçet balinalarının vücutlarında bile yüksek seviyede zehirli ağır metal biriktiği saptandı.

Amerikalı bilim adamlarına göre, bu bulgu sadece deniz hayatı açısından değil, beslenmeleri deniz canlılarına dayalı milyonlarca insan için de alarm verici bir durum.

Yayımlanan yeni bir raporda, son 5 yılda bin kadar balinadan alınan doku örneklerinde, yüksek seviyede kadmiyum, alüminyum, gümüş, cıva, titanyum, krom ve kurşuna rastlandı.

Araştırmacılar, balinaların kutup bölgelerinden ekvatora kadar tüm sularda, insanların binlerce kilometre ötede ürettikleri kirliliği vücutlarında topladığını söyledi.

Raporu hazırlayan çevre koruma örgütü Okyanus İttifakının kurucusu ve başkanı biyolog Roger Payne, araştırmada dirençli organik kirleticiler olarak adlandırılan kimyasalların ölçümünü yapmak için yola çıkıldığını, metalleri daha sonra incelemeyi düşündüklerini, ancak sonuçları görünce şoke olduklarını anlattı.

Tüm okyanusların, çoğu insan kaynaklı kirleticilerle dolu olduğunu belirten Payne "Bu kirleticiler, insanın gıda tedarikini tehdit ediyor. Bunlar, balinalar ve okyanuslarda yaşayan diğer canlıları tehdit ediyor" dedi.

Payne, gıda zincirinin en tepesinde yer alan balinaların vücutlarının kirliliği emdiğini ve kirliliğin ana balinadan bebeğe geçerek gelecek nesilleri de zehirlediğini söyledi.

Roger Payne, 1968’de kambur balinaların söylediği "şarkıları" keşfetmesi ve bazı balina türlerinin birbirleriyle binlerce kilometre öteden iletişim kurabildiklerini saptamasıyla tanınıyor.



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,157 µs