En Sıcak Konular

PKK Ergenekon hesabına vuruyor

25 Haziran 2010 09:54 tsi
PKK Ergenekon hesabına vuruyor

Türkiye’de uzun yıllar boyunca Kürt sorunu konusunda siyasal çalışmalarda bulunduktan sonra, 1980 yılında yurt dışına çıkıp orada yaşam süren ünlü Kürt yazar ve düşünür Kemal Burkay, son bir haftada artış gösteren PKK eylemlerini değerlendirdi.

Son dönem PKK saldırıları Ergenekon adına yapılıyor 

PKK-Ergenekon ilişkisinin artık gizli olmadığını belirten Burkay, son dönemdeki PKK saldırılarının arkasında açılımı istemeyen, referandumdan rahatsız olan derin yapının olduğunu söyledi

İsveç’te yaşayan Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Kemal Burkay, Hakkâri ve Halkalı’da meydana gelen saldırılara ilişkin olarak “PKK’nın içinde Ergenekon’un eli var” dedi. Derin yapıların, anayasa değişikliğiyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi ve sonrasındaki referandum sürecine etki etmeye çalıştığını ifade eden Burkay’a göre PKK eylemleri “referandum sürecini etkilemek, hükümeti zor durumda bırakmak, açılımı bitirmek ve seçim tarihini değiştirmek” için ilerleyen günlerde de devam edecek.

SALDIRILARIN KİMSEYE FAYDASI YOK

Türkiye’de uzun yıllar boyunca Kürt sorunu konusunda siyasal çalışmalarda bulunduktan sonra, 1980 yılında yurt dışına çıkıp orada yaşam süren ünlü Kürt yazar ve düşünür Kemal Burkay, son bir haftada artış gösteren PKK eylemlerini star’a değerlendirdi. Burkay “Öncelikle bu eylemleri yanlış buluyorum. Eylemler ne Kürt sorunu içine giriyor, ne de demokratikleşme sürecine... Ne yazık ki, PKK açılım sürecini desteklemedi. Bu tür eylemler de daha olumsuz bir etki yapıyor ve kimseye bir yararı yok” diye konuştu.

STATÜKO AÇILIMA DİRENİYOR

Açılım sürecinde hükümetin statükocu güçler tarfından tepkiyle karşılandığını belirten Burkay “Statükocu çevreler açılımı top atışına tuttular. Kamuoyundaki önyargıları kışkırttılar. Hükümet de geri adım attı. Bu işte kararlı olmak lazımdı. Hükümet kararlı olsa, kamuoyundan destek alsa, bunu yapacaktı. Bu eylemlerin kime yaradığı elbette tartışılabilir. Bana göre bu eylemler statükocu güçlere yarıyor. Ve bu eylemler ilk değil. Bunlar şiddeti tırmandırma çalışmaları. Mevcut gerilim, çeşitli komplolar, hükümete kaşı cunta hazırlıkları, şiddeti tırmandırmaya yönelik çabalar, PKK eylemleri yıllardır sürüp geliyor” dedi.

PKK VURUYOR ERGENEKON’A YARIYOR

PKK’nın artan saldırılarının nedenini dış kaynaklı olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu vurgulayan Kemal Burkay “İsrail ile sürtüşme son bir yılın olayı. Hükümetin İran politikası son birkaç ayın ürünü, PKK’nın İsrail’e taşeronluk yaptığını düşünmek kolaycı bir tespit olur. PKK’nın saldırıları iç mesele ile ilgili. PKK’nın içinde Ergenekon’un eli var. PKK’nın yaptığı eylemler ister istemez Ergenekon’a yarıyor. İster PKK’nın iradesiyle olsun, ister başkasının iradesiyle olsun Ergenekon’a yarıyor” dedi.

Ergenekon yapısının PKK içinde eli var

Öcalan’la derin devletin ilişkilerinin bilindiğini ifade eden Kemal Burkay “Öcalan’ın kendisi, Ergenekon’un etkisi altına olabilir. Bunun dışında PKK içinde Ergenekon’un eli vardır. Bu eylemlerin bazısını Ergenekon yaptırmış olabilir. Anayasanın değişmesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararı ve referandum süreci bu konuda etkili. Bu işin arkasında Ergenekon olduğunu düşünüyorum. Çünkü Ergenekon davasında PKK ile ilgili eylemler de görülüyor. PKK’nın içindeki Ergenekon uzantılarının bu eylemleri yaptığını düşünüyorum. Yani amaç, anayasa referandum sürecini baltalamak, seçim tarihini değiştirmek ve tabii ki hükümeti hükümet yapamaz duruma düşürmek, çekilmeye zorlamak. Ergenekon davasını boşa çıkartmak. Başa dönmek. Amaç budur” diye konuştu.

Öcalan’a da Kürtlere de faydası yok

PKK’nın ilk eylemlerinin başlıdığı günden bu yana yanlış olduğunu söylediğini anlatan Kemal Burkay “PKK’nın savaşının Kürtlere yararı ve zararı tartışılır. Bu silahlı eylemlerin ise hiçbir yararı yok. PKK’nın bu eylemleri yaparak ciddi bir talebi de yok Bu eylemler Öcalan’ın özgürlüğüne de hizmet etmiyor. Bu sadece savaş yanlısı güçlere yanıyor. OHAL’i getirmek isteyenler var. Yani yeniden ülke bir kapana girsin istiyorlar. 1980li, 90lı yıllarda OHAL’de 4 bin köy yakıldı, milyonlarca insan sürüldü, binlerce insan faili meçhule gitti. Şu anda yapılanlar faillerin yargılanmasını engellemeye yönelik. PKK Kürt halkına iyilik yapmak istiyorsa eylemleri durdurmalıdır. Demokratikleşmenin önünü açar. Bunda Kürt halkının yararı var” 

PKK taşeron mu?

PKK’nın bir takım eylemlerinin örgüt yönetiminden bağımsız yapıldığını PKK elebaşlarının da kabul ettiğini hatırlatan Kemal Burkay “Reşadiye eylemini tam bir provakasyon olarak görüyorum. O saldırıyı PKK’nın yaptığına inanmıyorum. Bu PKK’ya mal edildi. PKK’da ister yapsın ister yapmasın bu saldırıyı üstlenince bu taşeronluk olur” dedi.

star

 

 

 



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,500 µs