En Sıcak Konular

Hangisi gidecek?

25 Haziran 2010 09:40 tsi
Hangisi gidecek? Cevabı belli, zamanı değil! iyibilgi Ankara

İsrail-Türkiye çekişmesinin, bizzat İsrailli bakanların deyimi ile Başbakan Erdoğan düşmanlığına dönüşmesi, belli bir süredir gelişen sürecin en aleni ifadesi.

Tel Aviv artık-kimi iddialara göre başından beri-AKP hükümetini istemiyor. Kriz kronolojisini tekrarlamaya gerek yok. Nihayetinde Gazze ve Mavi Marmara vakaları ile “taşeron” ifadeleri, Davos’tan beri  zaten pamuk ipliğine bağlı ilişkileri-tamamen olmasa da-kopardı.

Reel-politikanın tam olarak söylediği şu ki; Ankara halihazırdaki İsrail hükümetinden memnun değil ve onu “aşırı” buluyor”. Keza Tel Aviv’de AKP hükümetinden memnun değil ve gitmesini istiyor.

Haliyle de o sorunun, yani “kimin gideceği” sorusunun yanıtı, anında hem iç hem de küresel politika dengeleri ile ilintili hale geliyor.

Dış politika açısından yalın soru şudur: 60 yıldır İsrail’in tam arkasında duran ABD yönetimi bu sefer arkasında duracak mı?

İki, Netanyahu hükümetinin arkasındaki halk desteği ile AKP hükümetinin arkasındaki destek bir mi?

1) Beyaz Saray, W. Bush döneminden sonra tarihinde ilk defa İsrail’e bu kadar uzak ve Ortadoğu’nun ana sorunu olarak gördüğü İsrail-Filistin meselesinin halli için de İsrail’in geri adım atması gereğine tamamen inanıyor.

Bunu daha basit hale de getirebiliriz. Kim olursa olsun, İsrail’e yüklendiği an karşısında ABD’yi bulurken, en sert ifadesini ‘one minute’ krizinde gösteren İsrail’e yönelik Türk çıkışının karşısında ABD (vitrin bir-iki söylemden öte) durmadı. Bunu açıklamanın yolu da 1 no’lu izahtır.

2) İsrail hükümetinin ardındaki halk desteği zaten sorunlu. Koalisyon hükümeti var ortada ve bazen bu partiler ülkeyi yönetirken birbirine dahi haber vermiyor. Tek partinin ortaya çıkması ve bunun Netanyahu olması zor. Hems koalisyon hükümeti çok başlı hem de seçmen kitlesi. Üstelik dışarıda son seçimlerde en çok oyu almasına rağmen hükümetten özellikle uzak duran Livni bulunuyor!

Uzun ve derin yorumlara batmadan şunu söyleyebiliriz ki, her hükümet eninde sonunda iktidardan uzaklaşır ama Netahyahu AKP’nin bu kadere uğradığını göremeyecek. Ama Erdoğan, Netanyahu’yu uğurlayacak.

Peki bunların dışında ihtimal yok mu?. Var. Bu ihtimal Amerika’ya dayanıyor. Kasım ayındaki seçimlerde-ki şu sıralar Obama İsrail lobisi de dahil olmaz üzere inanılmaz bir baskı altında-hükümet kaybederse, dengeler değişebilir!

Ama yanlış anlama olmasın. Dengeler değişirken ancak şu kadar; en kötü senaryo da bile, Erdoğan hükümeti sırf İsrail’le arası bozuk veya ABD istiyor diye seçim kaybetmez. Tersine, başka nedenlerle AKP’den uzaklaşmış kesimler bile yeniden oy verebilir.

Fakat Netanyahu hükümetinin gitmesi uzar.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,967 µs