En Sıcak Konular

Yaz sıcaklarında hasta olmayın

25 Haziran 2010 09:21 tsi
Yaz gelince insanın aklına gelen en son şey hastalıktır. Fakat güneşte eğlenirken kışa göre daha fazla dikkat etmeliyiz. Soğuk algınlığı ve grip virüsleri tüm yıl boyunca dolaşıyor ve yazın ortasında bile sizi hasta edebilir.

AskMen isimli internet sitesinde yer alan habere göre, işte yaz aylarında kendinizi hastalıklardan korumanın 10 yolu var:

1. Dinlenmek: Yeterli uyumamak zihinsel ve fiziksel sağlık problemlerine yol açıyor. Bilim adamları, uykunun bağışıklık fonksiyonu ile ilişkisinin nasıl olduğunu açıklayamasa da az uyuyan insanların enfeksiyona daha yatkın oldukları açıktır. Kendinizi hasta hissediyorsanız, uyku alışkanlıklarınızı tekrar düzenlenmelisiniz.

2. Sık kullanılan yüzeyleri temizleyin: Grip ve soğuk algınlığı genellikle insandan insana bulaşmasına rağmen, dolaylı iletim de sizi hasta edebilir. Çünkü virüsler vücut dışında saatlerce ve hatta günlerce hayatta kalabiliyor. Bu nedenle, tezgah üstü, telefonlar, kapı kolları ve musluk gibi herkesin kullandığı yüzeyleri sık sık dezenfekte edin.

3. Zararlı alışkanlıklardan uzak durun: Sigara, alkol ve uyuşturucu bağışıklık sisteminizi zayıflattığı için bunlardan mutlaka uzak durun.

4. Paylaşmayın: Çocukluğunuzda mutlaka paylaşmanın önemini ve değerini öğrenmişsinizdir. Ancak, yiyeceklerin, içeceklerin, sigaranın, diş fırçasının ya da diğer kişisel eşyaların paylaşılması hastalığı bulaştıracağı için paylaşmaktan uzak durun.

5. Susuz kalmayın: Çok fazla sıvı tüketmek hastalıkla mücadelede anahtar rol oynarken, susuz kalmamak da hastalıkları önlemenize yardım eder. Vücudunuzun yüzde 60'ından fazlası sudur. Su besinlerden hücrelerinize geçiyor ve toksinleri temizliyor.

6. Renkli meyve ve sebze yiyin: Siz farkına varmadan bağışıklık sisteminiz enfeksiyonla her gün mücadele ediyor. Bu nedenle sizin de sağlıklı vitamin ve mineraller içeren bir beslenmeye ihtiyacınız var. Koyu ya da renkli meyve ve sebzeler daha fazla besinle doludur.

7. Egzersiz: Egzersiz sadece iyi görünmenizi ve hissetmenizi sağlamanın yanında, araştırmalar sık ve düzenli egzersizin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Egzersiz, inflamasyonla ilgili moleküllerin azaltılmasına yardım ediyor.

8. Hastalardan uzak durun: Eğer arkadaşınızın yazlığına davetliyseniz ve arkadaşlarınızın yarısı gripse gidişinizi erteleyin. Eğer işyerinizde hapşıran arkadaşlarınız varsa, ellerinizi sık sık dezenfekte edin. Neredeyse tüm grip ve soğuk algınlığı virüsleri hastayla doğrudan temasla bulaşıyor.

9. Yüzünüze dokunmayın: Yüzünüz mikropların vücudunuza girdiği bölgedir. Birisi hapşırınca etrafa saçılan tükürük damlalarını nefesimizle içimize alırız. Soğuk algınlığı ve grip virüsleri ayrıca gözleriniz gibi gizli giriş yollarından vücudunuza saldırıyor. Burnunuza dokunmayın, parmaklarınızı ağzınıza sokmayın ve gözlerinizi ovalamayın. Asla yüzünüze dokunmayın.

10. Ellerinizi yıkayın: "Grip ve soğuk algınlığından korunmak istiyorsanız, sadece ellerinizi yıkayın" sözünü geçtiğimiz kış mevsiminde sürekli duydunuz. Yüzünüze dokunmadan önce ellerinizi mutlaka yıkayın. Ilık su kullanın ve ellerinizi en az 15 saniye boyunca güzelce yıkayın.

 
Zaman Online

 




Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,278 µs