En Sıcak Konular

Hamburger Diplomasisi

25 Haziran 2010 08:58 tsi
Hamburger Diplomasisi ABD Başkanı Barack Obama, ağırladığı Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev'e hamburger ısmarladı.

ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerde yepyeni bir döneme girildi. Bugüne kadar ilişkilerini sadece ulusal güvenlik alanında sürdüren iki ülke artık ticarette de işbirliği yapacak.

OBAMA'YLA MEDVEDEV'DEN HAMBURGER DİPLOMASİSİ

ABD Başkanı Barack Obana ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, ulusal güvenlik alanındaki anlaşmaların ardından, Perşembe günü de ekonomi konularını görüşmek üzere bir araya geldi. Zirvede Obama Rusya’dan daha fazla ihracat isterken, Medvedev de ABD’li işadamlarının ülkeye özellikle teknoloji alanında daha fazla yatırım yapmasını istedi.                        

Tarafların düzenlediği ortak basın toplantısında Obama, “20 yıllık savaşın ardından ABD ile Rusya’nın ilişkileri sadece güvenlikten ve silahların kontrolünden öte olmalı” derken iki ülkenin ortak bir refahı bir arada inşa edebileceklerini söyledi.

Ancak toplantının ekonomi cephesindeki getirileri kısıtlı oldu. ABD Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne girişine destek vereceğini söylerken, iki lider müzakerelerin Eylül ayında tamamlanması konusunda anlaştı. Rusya ABD’den ithal edilen milyarlarca dolar değerindeki tavuklar üzerindeki ticaret engellerinin kaldırılacağını sözünü verdi. Ayrıca iki ülke temiz enerji teknolojilerinde işbirliği alanında da anlaşma sağladı.

Ancak her şeyin ötesinde Medvedev’in ziyareti iki liderin görev süreleri boyunca oluşturdukları şahsi yakınlığın ve Ağustos 2008’de yaşanan Rusya-Gürcistan Savaşı’yla yükselen tansiyonun düştüğünün altının çizilmesi açısından etkili oldu.

GÜRCİSTAN KONUSUNDA ANLAŞMAZLIK SÜRÜYOR

Beyaz Saray’ın Doğu Odası’nda düzenlenen basın toplantısında iki devlet başkanı Gürcistan konusunda sürmekte olan anlaşmazlıklarını da tartıştıklarını söyledi. Bir çevirmen aracılığıyla konuşan Medvedev savaşı “Gürcistan liderlerinin başlattığı bir çatışma” olarak tanımladı.

Ancak her ikisi de ortak bir zeminde buluştuklarını vurguladı. Obama, kendisinin ve Medvedev’in “İlişkilerin Soğuk Savaş’tan bu yana en düşük seviyeyi 17 ay önce yapılması mümkün olmayacak, mükemmel müzakereler yaptıklarını” ifade etti.

Beyaz Saray’da toplantılarla geçen sabahın ardından, liderler Virginia’da çizburgerleri ve kızarmış patatesleriyle ünlü Ray’s Hell Burger’a gidip öğle yemeği yedi. Geri dönünce düzenledikleri basın toplantısında Medvedev’in gülümsemesi dikkat çekti. Amerikalıların misafirperverliği sayesinde “havanın bile ısındığını” söyleyen Medvedev, Obama’yla son yaptıkları 45 dakikalık telefon görüşmesi sonrasında kulaklarının uyuştuğunu anlattı.

Daha sonra sıcak havanın etkisiyle ceketlerini çıkarıp omuzlarına atan liderler Beyaz Saray’dan ABD Ticaret Odası’nın merkezinin bulunduğu Lafayette Parkı’na yürüdü. Amerikalı ve Rus iş liderlerinin düzenlediği konferansa katıldı.

'SIFIRLAMADA' YENİ DÖNEM

Obama’nın göreve gelişinden bu yana geçen 17 ayda yedinci kez bir araya gelen liderlere bu seferki toplantılarda ekonomi danışmanlarının eşlik etmesi, Obama yönetimi yetkililerinin ABD-Rusya ilişkilerinin “sıfırlanmasında” yeni bir döneme girildiğinin de işareti oldu. Washington-Moskova ilişkileri artık onyıllardır çerçeveyi çizen ulusal güvenlik meselelerinin ötesine geçerek, ekonomik ilişkilerin genişletilmesi seviyesine ulaştı.

Rusya’yla geçtiğimiz ay ülkenin nükleer silahlarının azaltılması, İran ve Kore’ye Birleşmiş Milletler yaptırımlarının uygulanması ve terörle mücadele alanında işbirliği yapılması yönündeki anlaşmalarla geliştirilen güvenlik işbirliği bugün ticaret ve iş alanında işbirliğine dönüştü.



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,344 µs