En Sıcak Konular

'Rusya Kırgızistan'da 2. üs istiyor'

24 Haziran 2010 18:39 tsi
Rus basınında çıkan haberlere göre, Moskova Kırgızistan'da ikinci askeri üs açmayı planlıyor.

Kırgızistan'da yaşanan son olaylar ve bölgede "üçünü bir elin" varlığı yönündeki iddialar Kremlin'i harekete geçirdi. Üssün açılmasıyla ilgili Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov'a talimat verdiği iddia edildi.

Rusya Federal Uyuşturucuyla Mücadele Servisi Başkanı Viktor İvanov da Afganistan'dan gelen uyuşturucu trafiğiyle ilgili mücadele çerçevesinde Kırgızistan'da ikinci bir askeri üssün kurulmasını önermişti.

Rus 'Nezavisimaya Gazeta' gazetesi, Kremlin'in Kırgızistan'nın güneyinde ikinci bir askeri üssün kurulması için harekete geçtiğini iddia etti. Ülkenin kuzeyinde Rusya'ya ait Kant askeri üssü faaliyet gösteriyor. Gazetenin Rusya Genelkurmay Başkanlığı'ndaki bir kaynağı, Medvedev'in Savunma Bakanı Serdyukov'a konuyla ilgili talimat verdiğini belirtti. Gelecek hafta konuyla ilgili görüşmelerin başlaması bekleniyor. Kremlin üsle ilgili Kırgızistan'ın Fergane Vadisini, Oş veya Celalabad kentini daha uygun buluyor. Gazeteye göre, Kırgızistan'da yaşanan son olaylarla ilgili bilgi ve raporlar Rusya askeri istihbaratı GRU tarafından direkt Medvedev'e aktarılıyor. Haberde, "Rusya askeri birimlerinden edinilen bilgilere göre, Oş olaylarıyla ilgili haberler, üçüncü güçler (yabancı keskin nişancılar, provokasyon güçler, Batı ve ABD'li sivil toplum örgütü temsilcileriyle ilgili) GRU'yu ciddi şekilde şaşkına çeviriyor. GRU uzmanlarının tahminleri, istikrarsızlık ortamının Kırgızistan'ın tüm bölgesini esir alacağı yönündeki Bişkek yönetiminin endişeleriyle örtüşüyor. Rusya Genelkurmay Başkanlığı'ndaki bir yetkili birilerinin Kırgızistan'ı Orta Asya'nın istikrarsız merkezine çevirmeyi planladığını belirtti." denildi.

Askeri bir yetkiliye atfen gazete, Kremlin'in daha önce de ikinci bir üssün açılması için devrik Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'den izin aldığını iddia etti. 2009 yılı yaz ayında Medvedev-Bakiyev buluşmasında konun karar bağlandığı illeri sürüldü. Daha sonra olaya Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov müdahale ederek ülkenin Kırgız-Özbek sınırında bir Rus üssün açılmasına karşı çıktığı belirtildi. Daha sonra konu askıya alınmıştı.

cha



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,422 µs