En Sıcak Konular

"Rumlar hiçbir teklife 'Evet' demez"

24 Haziran 2010 16:16 tsi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs'ta iki taraf arasında anlaşma sağlanması için Rum tarafına yaptırım uygulanması gerektiğini söyledi.

Yabancı devletlerin Kıbrıs'ta menfaatleri olduğunu dile getiren Özgürgün yabancıların menfaatlerine zarar gelmesinden korktukları için Rumlara yaptırım uygulamadıklarını iddia etti.

Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulma müzakereleri ile ilgili Cihan'a konuşan KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün Ada'da çözüm olabilmesi için Rum tarafına yaptırım uygulanması gerektiğini belirtti. Rumların dünyada tanınmışlığın avantajlarını kullandığına dikkat çeken Özgürgün, Türk halkı anlaşmaya mecburmuş gibi bir hava estirildiğinden Rumların sürekli taviz beklediğini bu durumda da anlaşmanın mümkün olmadığına vurgu yaptı.

Türkiye'nin dış politikada çok büyük atılımlar gerçekleştirdiğini de belirten Özgürgün, Kıbrıs sorununun Türkiye'nin lobi faaliyetleriyle çözülemeyeceğini iddia etti.

RUMLAR HİÇBİR TEKLİFE "EVET" DEMEZ

Bugüne kadar Rumlarla anlaşmak için birçok taviz verdiklerini belirten Özgürgün, "Türkiye'yle biz çok öneri sunduk, Annan Planı'na 'evet' dedik. Bundan daha ötesi yok. Ona bile Rumların tavrı 'hayır' oldu. Her zaman olduğu gibi hiçbir şeye evet demeyen Rumlar var." dedi.

Rumların anlaşmaya hiçbir zaman niyetlerinin olmadığını vurgulayan Özgürgün Rumların hep tanınmışlığın avantajlarını kullandığını belirtti. Özgürgün, "Anlaşır gibi yapıp tanınmışlığın avantajını kullandılar. Bu durum Rumların sıkıntılı olduğunu ortaya koyar. Rumlar Türkleri hiçbir zaman ortak olarak kabul etmiyor. Hiçbir zaman yönetimi paylaşmak istemiyor." değerlendirmesinde bulundu.

RUMLARIN BU TAVRININ DÜNYANIN GÖZÜNE SOKULMASI LAZIM

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Rumlara sunduğu, "Siz KKTC'deki üç limanı açın, biz bütün limanları açalım" teklifinin reddedilmesinin ardından artık Rumların nasıl bir zihniyetle hareket ettiğin anlaşılması gerektiğini belirtti. Özgürgün, "Artık Rumların bu tavrının anlaşılması lazım. Bunu dünyanın gözüne sokmak için böyle öneriler geliyor ama geldikten sonra bunların etkisi çabuk geçiyor." dedi.

RUMLARIN TAVRI ŞIMARIKLIK

Rumlara verilen önerilerinin hiçbirinden iz kalmamasını da eleştiren Özgürgün Rumlara karşı bugüne kadar yaptığımız girişimlerin hiçbir izi kalmadı. Ne olursa olsun bize söylenen şey aynı şey "anlaşmak zorundasınız" bizden istenen yaptırımların hepsi Rumların yararına olan yaptırımlardır. Şu anda açılma aşamasında olan Yeşilırmak sınır kapınsın Rumlara faydası var, Türklere en ufak faydası yok." dedi. Davutoğlu'nun önerisinin bir anda reddedilecek bir öneri olmadığını belirten Özgürgün, "Rumlar şımarıklıklarından dolayı hiç düşünmeden bu öneriyi de reddettiler." ifadesini kullandı.

ANLAŞMA MECBURİYETİNDE OLDUĞUMUZA İNANDIĞIMIZ İÇİN KAYBEDİYORUZ

Rumların önerilerin hepsini reddetmelerinin bir diğer sebebinin de Türklerin kendilerini anlaşmaya mecbur hissetmelerinden kaynaklandığını vurgulayan Özgürgün, "Bir diğer sebebi de bizim kendimizi anlaşmaya mecbur olduğumuzu hissetmemizdir. Mesela sayın Talat diyor ki 'Biz anlaşmak mecburiyetindeyiz.' Anlaşmak mecburiyetinde olursan müzakere edemezsin. Anlaşmak mecburiyetinde olan her şeyi vermek zorundadır." diye konuştu.

ULUSLARARASI TOPLUM DEVREYE GİRMELİ

Verilen önerilerden sonra uluslararası toplumların devreye girmesi gerektiğini söyleyen Özgürgün, "Uluslararası toplumdan, 'Siz bu öneriye niye hayır diyorsunuz' demesi gerekenler demediği için Rum tarafı her öneriyi reddediyor reddettiğinde de geride iz bırakmıyor." yorumunda bulundu. Rumların tavırlarından dolayı Birleşmiş Milletlerin bile aciz durumda kaldığını iddia eden Özgürgün Annan Planı'nın kabul edilmemesinin ardından Birleşmiş Milletlerin bile kendi tezini savunamaz hale geldiğini söyledi.

DÜNYA DEVLETLERİ RUMLARI MEMNUN ETME TELAŞINDA

Dünya devletlerinin belli çıkarlarıyla belli menfaatleriyle Rumları memnun etme çabasında olduğunu belirten Özgürgün, "Birleşmiş Milletler bile kendi planına sahip çıkamaz hale geldi. Bu Rumlara anlayacağı dilden konuşmak lazım çünkü Birleşmiş Milletler bile o rejimi savunamadı. İngiltere ne diyor; 'iki tane üssüm var onlara dokunmayın ne istiyorsanız yapın' Rum tarafının da aleyhine konuşmuyor. Sen Annan planına hayır dedin ben Kıbrıs Türklerine vizeyi kaldırıyorum diyemiyor, Rumlara yaptırım uygulayamıyor." dedi.

Yabancı devletlerin tek derdinin Rumları memnun etmek olduğunu belirten Özgürgün, "Rumları memnun eden bir anlaşma ciddi anlamda Türk varlığının sonu olur. Rumlara, Türklerin eşit haklara sahip olduğunu, paylaşıma sahip olduklarını söylemek lazım ki Rumlar anlaşabilsin. Anlaşma iki tarafı eşit şartlarda masada oturtarak ve siz eşitsiniz Kıbrıs'ta derseniz olur." dedi.

KIBRIS'IN TAMAMINI RUMLARA VERSEK YİNE TATMİN OLMAZLAR

Rumların bu şımarık halleriyle tatmin olmayacağını belirten Özgürgün, "Rumlara Kıbrıs'ın tamamını verdik deyin o zaman olur. İki gün sonra Türkiye'den başka bir şey istemezlerse ben adımı değiştiririm. Rumlar Kıbrıs'ın bir Rum adası olduğunu düşünüyorlar. Türkiye'nin burada işgalci olduğunu düşünüyorlar. Türkler burayı bırakıp gitmeden bu iş çözülmez. Onlara anladıkları lisandan yaklaşmak lazım. Kıbrıs'ın yarı ortağı Türklerdir onarın da burada hakları vardır, bunu kabul ettiniz ettiniz; etmezseniz bundan sonra görüşme yok. Biraz gözlerine sokmak lazım biraz sert durmak lazım ancak böyle anlaşma olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

cihan



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,584 µs