En Sıcak Konular

PKK'da Ergenekon tutuklaması

24 Haziran 2010 13:53 tsi
Taraf Gazetesi gündeme bomba gibi düşecek bir habere imza attı...

Askerî istihbarat tarafından geçen şubat ayında hazırlanan raporda PKK'nm lider kadrosundan Ali Haydar Kaytan'ın Ergenekon'la ilişkisi olduğu gerekçesiyle örgüt tarafından tutuklandığı ortaya çıktı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde her ay düzenlenen "Aylık İstihbarat Durum Raporu" tüm birimlere gönderiliyor. Ergenekon-PKK ilişkisine dair iddialar da 28 Ocak-27 Şubat 2010 tarihleri arasında elde edilen bilgilerin değerlendirildiği 10 sayfadan oluşan Şubat 2010 raporunda yer aldı.

APO'NUN EMRİYLE SERBEST KALDI

Taraf'ın elde ettiği askerî istihbarat raporuna göre "Fuat" kod adlı Ali Haydar Kaytan, Ergenekon'la ilişkisi olduğu gerekçesiyle tutuklanıp, daha sonra serbest bırakılıyor. Raporda Kaytan'ın yakalanıp daha sonra serbest bırakılması şöyle anlatılıyor: "Terör örgütü ele başlarından Fuat (K) Ali Haydar Kaytan'ın, Ergenekon yapılanması ile ilişkisi olduğu, terör örgütünün mevcut stratejisini benimsemediği ve ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle 2010 Şubat ayı içerisinde tutuklandığı ve 15 (onbeş) gün süreyle Hakurk-Khunera bölgesinde bulunan terör örgütü sözde hapishanesinde tutulduğu, terörist başı Abdullah Öcalan tarafından avukatları aracılığıyla verilen talimatla serbest bırakılarak görevine döndüğü duyumları alınmıştır."

LİDER KADROSUNUN ADRESİ RAPORDA

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hazırlanan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderilen istihbarat raporu 10 sayfadan oluşuyor.
28 Ocak-27 Şubat 2010 arasındaki dönemi kapsayan raporda PKK'nm tüm faaliyetlerinin yakından takip edildiği anlaşılıyor. PKK'nın yaptığı faaliyetler, örgüte yeni katılan isimler, yer değiştiren örgüt elemanları başta olmak üzere jeneratör tamiri için başka kampa giden PKK'lıların bilgisi bile raporda yer alıyor.

Raporda en dikkat çeken bölümlerden biri ise PKK'nın lider kadrosunun nerelerde bulunduğu, saklandığıyla ilgili elde edilen bilgiler. Raporda Cemil Bayık, Mustafa Karasu, Murat Karayılan, Duran Kalkan, Ahmet Piran, Fethi Şarlatan gibi örgüt yöneticilerinin saklandığı mağaralar koordinatlar verilerek üstlere iletilmiş.

ÖRGÜTÜN SİLAHLARI LİBYA'DAN GELDİ

Askerî istihbarat raporunda Ali Haydar Kaytan'ın yanı sıra PKK'nın silah ve mühimmat satın almak için kimlerle temas kurduğuna dair çarpıcı bilgiler de yer alıyor. Rapordaki bilgilere göre PKK, Libya'dan Kaleşnikof silahları satın almaya çalışırken, Kerkük, Tikrit, Musul ve Diyala'dan da Doçka silah temin etmek için bazı çalışmalar içinde bulunuyor. "Terör örgütünün elindeki mevcut havan, top, füze ve uçaksavar silahları ile mayın, patlayıcı madde ve mühimmat durumu hakkında elde edilen bilgiler, gelen duyumlardan yararlanılarak aşağıda sunulmuştur" denilen raporda, PKK'nın silah alımıyla ilgili yaptığı faaliyetler şöyle sıralanıyor: "Terör örgütünün Libya'dan çok miktarda yeni Kaleşnikof silahı temin ettiği (sayısı tespit edilemedi), son günlerde de Kerkük, Tikrit, Musul ve Diyala'dan Doçka silahı temin etmeye çalıştığı, İran'ın Halkın Mücahitleri örgütünden (İran yönetimine muhalif bir grup) 7-8 adet 12.5 mm Doçka uçaksavar, 25-30 adet Biksi makinalı tüfek, çok miktarda el bombası (sayısı t/e) ve muhtelif mühimmat satın aldığı duyumları alınmıştır."

MEVZİLER DEĞİŞTİRİLDİ

Raporun "Değerlendirme" bölümünde ise şöyle deniyor: "PKK/Kongra-Gel terör örgütünün, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bahar aylarıyla birlikte icra edeceğini değerlendirdiği olası hava harekâtına karşı kullanmak üzere, uçaksavar ve hava savunma füzelerine yenilerini ekleme gayretinde olduğu, ayrıca keşif uçakları ve insansız hava araçları tarafından yerlerinin tesbit edilmiş olması ihtimali doğrultusunda da mevcut uçaksavar ve füze mevzilerinin yerlerini belli periyotlarla değiştirdiği değerlendirilmektedir."

MEHMET BARANSU-TARAF



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,367 µs